Начален екран

Добре дошли в LibreOffice. Благодарим ви, че използвате помощта на LibreOffice. Натиснете F1, когато се нуждаете от указания относно работата с LibreOffice.

Началният екран се вижда, когато в LibreOffice не е отворен документ. Той е разделен на два панела. Щракнете върху бутон в левия панел, за да отворите нов документ или диалогов прозорец за избор на файл.

Отваряне на съществуващи файлове

Бутонът Отваряне на файл показва диалогов прозорец за отваряне на файлове.

Бутонът Отдалечени файлове показва диалога Отдалечени файлове за отваряне на файлове, които се съхраняват в отдалечени сървъри.

Щракнете върху бутона Последно отваряни, за да видите миниатюри на най-скоро отваряните документи в дясната част на прозореца. Посочете някоя от тях с мишката, за да осветите документа, да видите подсказка с местоположението му и икона в горния десен ъгъл за изтриване на миниатюрата от панела и от списъка с последно отваряни файлове. Щракнете върху миниатюрата, за да отворите документа.

Можете да премахнете елемент от списъка Последно отваряни, като щракнете върху бутона в горния десен ъгъл на иконата. Самият документ не се изтрива. Можете да премахнете всички елементи от списъка Последно отваряни, като натиснете бутона със стрелка Последно отваряни и изберете Изчистване на списъка.

Работа с шаблони

Щракнете върху бутона Шаблони, за да видите шаблони за всички приложения в дясната част на прозореца.

Щракнете върху стрелката надолу до бутона Шаблони, за да отворите меню, в което можете да изберете филтър за показване на шаблоните според типа на приложението или да отворите Диспечера на шаблони.

Щракнете с десния бутон върху шаблон в десния панел, за да отворите меню, с което можете да създадете нов документ, базиран на шаблона, или да редактирате самия шаблон.

Създаване:

Бутоните за документи отварят нов документ от съответния тип.

Бутонът Разширения отваря страницата https://extensions.libreoffice.org/, от която можете да изтеглите шаблони и допълнителна функционалност за LibreOffice.

note

За шифрованите файлове не се показва миниатюра на съдържанието им.


Моля, подкрепете ни!