Записване на промените

note

Функцията за записване на промените е достъпна за текстови документи и електронни таблици в LibreOffice.


Не всички промени се записват. Например промяната на позиция за табулация от дясно към ляво подравнена няма да бъде записана. Записват се обаче всички типични промени, нанасяни от проверяващо лице: добавяния, изтривания, промени в текста и обикновено форматиране.

  1. За да започнете записване на промените, отворете документа, който ще бъде редактиран, и изберете Редактиране - Следене на промените, след което изберете Регистриране.

  2. Започнете да нанасяте желаните промени. Ще видите, че всички нови пасажи, които въвеждате, са подчертани и отбелязани с цвят, а текстът, който изтривате, остава видим, но е зачеркнат и с друг цвят.

  3. Ако посочите отбелязана промяна с мишката, ще видите подсказка с вида, автора, датата и часа й. Ако са включени разширените подсказки, ще видите и евентуалните коментари относно конкретната промяна.

Промените в документ – електронна таблица се показват с цветен кант около клетките. Ако посочите клетката, ще видите подсказка с по-подробна информация на промяната.

Можете да въведете коментар за всяка записана промяна, като поставите курсора в променената област и изберете Редактиране - Следене на промените - Коментар. Освен в разширените подсказки, коментарите се показват и в диалоговия прозорец Управление на промените.

За да спрете записването на промени, изберете отново Редактиране - Следене на промените - Регистриране. Отметката ще изчезне и ще можете да запишете документа.

В текстов документ можете да осветите всички редове, които сте променили, с допълнителна цветна маркировка, например червена линия в страничното поле.

За да промените настройките за следене на промени, изберете - LibreOffice Writer - Промени или - LibreOffice Calc - Промени.

Моля, подкрепете ни!