Работа с навигатора за филтри

За да свържете няколко филтриращи условия с логическо ИЛИ, щракнете върху иконата >Навигатор за филтри в лентата за филтриране. Ще се покаже прозорецът Навигатор за филтри.

Зададените филтриращи условия се виждат в прозореца Навигатор за филтри. Веднага след като бъде зададен филтър, ще видите празен запис за филтър в долния край на прозореца. Можете да изберете този запис, като щракнете върху думата „Или“. След като празният запис за филтър е избран, можете да въведете допълнителни филтриращи условия във формуляра. Те ще бъдат свързани със съществуващите условия чрез логическо ИЛИ.

Контекстното меню може да бъде извикано за всеки запис в прозореца Навигатор за филтри. Можете да редактирате филтриращите условия в тази област директно в текстов вид. Ако искате да проверите дали полето има или няма съдържание, можете да изберете филтриращите условия „празно“ (SQL: „Is Null“) или „не празно“ (SQL: „Is not Null“). Чрез контекстното меню можете и да изтриете записа за условие.

Можете да местите условията на филтъра в прозореца Навигатор за филтри чрез плъзгане и пускане или чрез клавишите +Alt+стрелка нагоре и +Alt+стрелка надолу. За да копирате филтриращи условия, плъзнете ги със задържан клавиш .

Докато проектирате формуляра, можете да зададете за всяко текстово поле свойството „Предложение за филтър“ в раздела Данни на съответния диалогов прозорец Свойства. При последващи търсения с филтър можете да избирате измежду цялата информация, съдържаща се в съответните полета. Съдържанието на полетата може да бъде избирано чрез функцията Автозавършване. Забележете обаче, че тази функция изисква повече пространство в паметта и време, особено ако се използва с обемисти бази от данни, затова трябва да се ползва пестеливо.

Моля, подкрепете ни!