Отваряне на документ чрез WebDAV през HTTPS

В LibreOffice можете да отваряте и записвате документи, съхранявани в WebDAV сървър, чрез защитения протокол HTTPS.

За да работите с WebDAV през HTTPS, трябва да ползвате диалоговите прозорци на LibreOffice за посочване на файлове.

 1. Изберете - LibreOffice - Общи. Уверете се, че е отметнато Диалогови прозорци на LibreOffice. Щракнете върху OK, за да затворите диалоговия прозорец.

 2. Изберете Файл - Отваряне.

 3. В полето Име на файл въведете пътя до WebDAV папката. Например, въведете https://192.168.1.1/webfolder, за да отворите защитена връзка до WebDAV сървъра на IP адрес 192.168.1.1 и да получите списък на съдържанието на папката webfolder.

 4. Първия път, когато се свържете с даден WebDAV сървър, ще видите диалоговия прозорец „Уебсайтът е сертифициран от неизвестен удостоверител“.

  Би трябвало да натиснета бутона Преглед на сертификата и да разгледате сертификата.

  Ако приемате сертификата, изберете „Временно приемане на сертификата за тази сесия“ и натиснете OK. Сега вече можете да отваряте и записвате файлове от WebDAV сървъра без по-нататъшни въпроси докато затворите LibreOffice.

  Ако не се доверявате на сертификата, натиснете Отказ.

 5. Ако сте приели сертификата, можете да изберете името на файла или файловете, които желаете да отворите, и да натиснете бутона Отваряне.

Ако името на домейн, дадено в сертификата, не съответства на домейна, който сте въвели в диалоговия прозорец, нов прозорец ще ви предостави избор между следните възможности:

Преглед на сертификата - отваря диалоговия прозорец Преглед на сертификат.

Продължение - ако сте сигурни, че двата домейна са един и същ, натиснете бутона Продължение.

Прекъсване на връзката - прекъсва връзката.

Ако изберете Продължение, може да видите диалогов прозорец, който ви подканва да въведете потребителското си име и паролата си.

Моля, подкрепете ни!