Форматиране на числа като текст

В LibreOffice Calc можете да форматирате числа като текст. Отворете контекстното меню за клетка или област от клетки и изберете Форматиране на клетки - Числа, след това изберете "Текст" от списъка Категория. Всяко число въведено впоследствие във форматираната област ще се интерпретира като текст. Тези "числа" ще се показват ляво подравнени, както останалия текст.

Ако имате вече въведени нормални числа в клетки и после промените формата на клетките на "Текст", числата ще останат нормални числа. Те няма да бъдат променени. Само числа, въведени или редактирани след форматирането, ще станат текст.

Ако решите да въвеждате числа директно като текст, въведете апостроф (') преди тях. Например, за години в заглавия на колони можете да въведете '1999, '2000 и '2001. Апострофът не се вижда в клетката, а само указва, че въведеното трябва да се разпознава като текст. Това е от полза например, когато въвеждате телефонни номера или пощенски кодове, започващи с нула (0), защото нула в началото на поредица от цифри се премахва в нормалните числови формати.

Моля, подкрепете ни!