Writerin ominaisuudet

Jump to: navigation, search

LibreOffice Writerilla laaditaan tekstidokumentteja, joissa voi myös olla kuvitusta, taulukoita tai kaavioita. Asiakirja voidaan tallentaa erilaisiin tiedostomuotoihin, mukaan luettuina normitettu OpenDocument-muoto (ODF), Microsoft Word .doc ja HTML. Asiakirja on myös helposti vietävissä PDF-muotoon.

Kirjoittaminen

LibreOffice Writerilla voidaan luoda perustekstejä kuten muistioita, fakseja, kirjeitä, hakemuksia ja joukkokirjeitä. Sillä voi kirjoittaa myös pitkiä ja monimutkaisia tai monesta osasta koostuvia asiakirjoja lähdeviitteineen, sisällysluetteloineen ja hakemistoineen.

LibreOffice Writerissa on lisäksi sellaisia hyödyllisiä toimintoja kuin oikeakielisyystarkistus, synonyymisanakirja, automaattinen korjaus ja tavutus kuin myös lukuisia mallipohjia useimpiin tarkoituksiin. Ohjatulla toiminnolla voi käyttäjä luoda itsekin mieleisiään mallipohjia.

Suunnittelu ja jäsentely

LibreOffice tarjoaa asiakirjan suunnitteluun laajat mahdollisuudet. Tyyli ja muotoilu -ikkunaa voi käyttää kappaleiden, yksittäisten merkkien, kehysten ja sivujen erillisten tyylien luomiseen, määritykseen ja muokkaamiseen. Lisäksi rakenneselaimella voidaan siirtyä sujuvasti asiakirjassa ja tarkastelemaan sen jäsennystä sekä pitämään kirjaa käyttäjän asiakirjaan lisäämistä kohteista.

Käyttäjän on mahdollista myös luoda erilaisia hakemistoja ja taulukoita tekstiasiakirjoihinsa. Hän voi määritellä niiden rakenteen ja ulkoasun mieleisekseen. Aktiiviset hyperlinkit ja kirjanmerkit sallivat siirtymisen suoraan vastaavaan tekstin kohtaan.

Työpöytäjulkaiseminen LibreOffice Writerilla

LibreOffice Writerissa on lukuisia työpöytäjulkaisemiseen ja kuvittamiseen tarvittavia työvälineitä, joilla käyttäjä voi luoda ammattimaisesti tyyliteltyjä esitteitä, myyntikirjeitä, kutsuja jne. Niissä voi käyttää useampia palstoja, tekstikehyksiä, kuvitusta, taulukoita ja muita komponentteja.

Laskenta

LibreOffice:in tekstidokumenteissa on laskentatoiminto, jolla käyttäjä voi suorittaa vaativia lasku- tai loogisia toimintoja. Käyttäjän on myös helppo luoda asiakirjaan taulukko, johon voi liittää laskentaa.

Piirtäminen

Käyttäjä voi luoda LibreOffice Writerin piirrostoiminnolla piirroksia, kuvia, koristekirjaimia ja muuta kuvitusta suoraan tekstiasiakirjaan.

Kuvittaminen

Käyttäjä voi kuvittaa tekstiään eri tiedostomuodoissa olevilla kuvilla, mm. JPG- tai GIF-kuvatiedostoilla. Lisäksi Galleriassa on käytettävissä aiheen mukaisesti järjestetty leikekuvakokoelma ja fonttipajan gallerialla voi luoda häikäiseviä fonttitehosteita.

Joustava käyttöliittymä

Ohjelman käyttöliittymä on siten suunniteltu, että käyttäjä voi asetella sen mieltymystensä mukaiseksi, mm. mukauttamalla kuvakkeita ja valikoita. Erilaisia irrallisia ohjelmaikkunoita, kuten tyylit ja muotoilu tai rakenneselainikkuna, voidaan asemoida näytöllä mihin vain. Käyttäjä voi myös kiinnittää joitakin ikkunoita työtilan reunaan.

Vedä ja pudota

Käyttämällä vedä ja pudota -toimintoa LibreOffice-tekstiasiakirjojen työstäminen on vaivatonta ja tehokasta. Vedä ja pudota -toiminnolla voidaan siirtää objekteja, esimerkiksi kuvia galleriasta, paikasta toiseen saman asiakirjan sisällä tai avoimien LibreOffice-asiakirjojen välillä.

Ohjetoiminnot

Tässä esillä olevaa ohjetoimintoa voidaan käyttää LibreOffice-sovelluksien kattavana käsikirjana. Se sisältää ohjeistuksen niin helpoille kuin monimutkaisillekin tehtäville.