Változók

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

A változómezők segítségével dinamikus tartalmat adhat a dokumentumhoz. Például használhat változót az oldalszámozás alaphelyzetbe állításához.

Válassza a Beszúrás - Mező - További mezők - Változók fület.

Warning.png Az egyéni mezők csak az aktuális dokumentumban érhetők el.

Típus

Felsorolja a rendelkezésre álló mezőtípusokat. Mező dokumentumba való felvételéhez kattintson egy mezőtípusra, majd kattintson a Kijelölés listában egy mezőre, végül a Beszúrás gombra. A következő mezők érhetők el:

Típus Leírás
Változó beállítása Megad egy változót és annak értékét. Egy változó értékének módosításához kattintson a változómező elé, majd válassza a Szerkesztés - Mező lehetőséget.
Változó megjelenítése Beszúrja a Kijelölés listában kiválasztott változó aktuális értékét.
DDE-mező Beszúr egy DDE-hivatkozást a dokumentumba, amelyet a hozzárendelt néven keresztül tetszőleges gyakorisággal frissíthet.
Képlet beszúrása Egy rögzített számot vagy a képlet eredményét szúrja be.
Beviteli mező Új értéket szúr be egy változó vagy egy Felhasználói mező számára.

A változó Beviteli mezőben megadott értéke csak a beviteli mezőt követően érvényes. Ha a dokumentum egy későbbi részében módosítani akarja a változó értékét, szúrjon be egy azonos nevű Beviteli mezőt, de másik értéket rendeljen hozzá. Egy Felhasználói mező értékének módosítása azonban globális.

A változók a Kijelölés mezőben jelennek meg. Amikor a Beszúrás gombra kattint, megjelenik a Beviteli mező párbeszédablak, amelyen megadhatja az új értéket, illetve megjegyzést fűzhet a mezőhöz.

Számtartomány Automatikus számozást szúr be táblázatokhoz, képekhez vagy szövegkeretekhez.
Oldalváltozó beállítása Egy hivatkozási pontot szúr be az objektumba, amely után az oldalszámozás újrakezdődik. A hivatkozás pont engedélyezéséhez válassza a "be", a letiltásához pedig a "ki" lehetőséget. Megadhat egy eltolási értéket is, hogy az oldalszámozás más értétől kezdődjön.
Oldalváltozó megjelenítése Megjeleníti az "Oldalváltozó beállítása" hivatkozási ponttól a jelen mezőig terjedő oldalak számát.
Felhasználói mező Beszúr egy egyéni globális változót. A felhasználói mezővel létrehozhat egy változót egy feltételes utasításhoz. Egy Felhasználói mező módosításakor a változó összes dokumentumbeli példánya frissül.
Note.png Az alábbi mezőket csak abban az esetben lehet beszúrni, ha a megfelelő típus van kiválasztva a Típus listában.

Formátum

Kattintson a kijelölt mezőn alkalmazni kívánt formátumra, vagy egyéni formázás megadásához a "További formátumok" gombra.

A felhasználói mezők esetében a Formátum listában válassza ki az alkalmazandó formátumot, vagy egyéni formátum megadásához kattintson a "További formátumok" lehetőségre.

Név

Írja be a létrehozni kívánt egyéni mező nevét. A cél megadásához a Típus listában kattintson a "Hivatkozás beállítása" lehetőségre, írjon be egy nevet ebbe a mezőbe, majd kattintson a Beszúrás gombra. Az új célra mutató hivatkozás létrehozásához kattintson a cél nevére a Kijelölés listában.

Érték

Írja be a tartalmat, amelyet egy egyéni mezőhöz akar hozzáadni.

A Formátum listában adja meg, hogy az érték szövegként vagy számként kerüljön beszúrásra.

Kijelölés

A Típus listában kiválasztott mezőtípushoz rendelkezésre álló mezőket sorolja fel. Egy mező beszúrásához kattintson a mezőre, majd kattintson a Beszúrás gombra.

Tip.png Egy mező listából való gyors beszúrásához tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt, és kattintson duplán a mezőre.

HTML-dokumentumban két további „Változó beállítása” típusú mező áll rendelkezésre: HTML_ON és HTML_OFF. Az Érték mezőben megadott szöveg a fájl HTML-dokumentumként való mentésekor a kiválasztott lehetőségtől függően nyitó HTML-kóddá (<Érték>) vagy záró HTML-kóddá (</Érték>) lesz átalakítva.

Tip.png Ha a Ctrl billentyű lenyomása mellett duplán kattint egy bejegyzésre, vagy kiválasztja a kívánt változót, és lenyomja a szóköz billentyűt, az azonnal beszúrásra kerül a dokumentumba.

Képlet

Ez a lehetőség csak akkor érhető el, ha a „Képlet beszúrása” mezőtípust választotta.

Hivatkozás

Írja be a mezőben megjelenítendő szöveget. Ha egy helykitöltőmezőt szúr be, írja be azt a súgótippként megjeleníteni kívánt szöveget, amely akkor jelenik meg, ha az egérmutatót megállítja a mező fölött.

Eltolás

Írja be az oldalszámmezőhöz alkalmazni kívánt eltolási értékét, például "+1".

Láthatatlan

Elrejti a dokumentumban a mezők tartalmát. A mező a dokumentumba vékony szürke jelként kerül beszúrásra. Ez a lehetőség csak a "Változó beállítása" és a "Felhasználói mező" mezőtípusok esetében érhető el.

Fejezetszámozás

A fejezetszámok alaphelyzetbe állításának lehetőségeit állítja be.

Szint

Válassza ki azt a címsort vagy fejezetszintet, amelytől kezdve újrakezdődjön a számozás a dokumentumban.

Elválasztó

Írja be a címsor és a fejezetszintek közötti elválasztáshoz használni kívánt karaktert.

Alkalmaz

Hozzáadja az egyéni mezőt a Kijelölés listához.

Ikon
Alkalmaz

Törlés

Eltávolítja az egyéni mezőt a kijelöléslistából. Csak a jelenlegi dokumentumban fel nem használt mezőket lehet eltávolítani. Egy dokumentumban használt mező listából való eltávolításához először ki kell törölnie a mező összes előfordulását a dokumentumból, majd ezután el kell távolítania azt a listából.

Ikon
Törlés