LibreOffice Writer-eko laster-teklak

Jump to: navigation, search

Laster-teklak LibreOffice aplikazioko ohiko atazak azkar egiteko erabil ditzakezu. Atal honetan LibreOffice Writer-eko laster-tekla lehenetsiak zerrendatzen dira.

Note.png Laster-tekla batzuk mahaigaineko sistemari eslei dakizkioke. Mahaigaineko sistemari esleitutako teklak ez dira erabilgarri egongo LibreOffice(e)n. Saia zaitez tekla desberdinak esleitzen LibreOffice(e)n, Tresnak - Pertsonalizatu - Teklatua aukerarekin, edo mahaigaineko sisteman.

LibreOffice aplikazioko laster-tekla orokorrak ere erabil ditzakezu.

LibreOffice Writer-eko funtzio-teklak

Laster-teklak Efektua
F2 Formula-barra
KtrlF2 Txertatu eremuak
F3 Osatu Autotestua
KtrlF3 Editatu autotestua
F4 Ireki datu-iturburuaren ikuspegia
Maius+F4 Hautatu hurrengo markoa
F5 Erakutsi/Ezkutatu nabigatzailea
Ktrl+Shift+F5 Nabigatzailea erakutsi, joan orrialde-zenbakira
F7 Ortografia-egiaztatzea
Ktrl+F10 Sinonimoak
F8 Hedatze modua
Ktrl+F10 Eremu-itzaldurak aktibatu / desaktibatu
Maius+F8 Hautapen modu osagarria
Ktrl+Maius+F8 Bloke-hautapeneko modua
F9 Eguneratu eremuak
Ktrl+F10 Erakutsi eremuak
Maius+F9 Kalkulatu taula
Ktrl+Shift+F5 Eguneratu sarrera-eremuak eta sarrera-zerrendak
Ktrl+F10 Ez inprimatzeko karaktereak jarri/kendu
Ktrl+A Estiloak eta formatua leihoa jarri/kendu
Maius+F11 Sortu estiloa
Ktrl+F10 Fokua 'Aplikatu estiloa' koadroari ezartzen dio
Ktrl+Maius+F11 Eguneratu estiloa
F12 Numerazioa aktibatu
Ktrl+F10 Txertatu edo editatu taula
Maius+F12 Buletak jarri
Ktrl+Maius+F12 Numerazioa / Buletak kendu

LibreOffice Writer-eko laster-teklak

Laster-teklak Efektua
Ktrl+A Hautatu dena
Ktrl+J Justifikatu
Ktrl+A Azpimarra bikoitza
Ktrl+E Erdian
Ktrl+A Bilatu eta ordeztu
Ktrl+Maius+P Goi-indizea
Ktrl+L Lerrokatu ezkerrean
Ktrl+A Lerrokatu eskuinean
Ktrl+Maius+B Azpindizea
Ktrl+A Berregin azken ekintza
Ktrl+0 (zero) Aplikatu paragrafo-estilo lehenetsia
KtrlF1 Aplikatu 1. izenburua paragrafo-estiloa
KtrlF2 Aplikatu 2. izenburua paragrafo-estiloa
KtrlF3 Aplikatu 3. izenburua paragrafo-estiloa
Ktrl+J Aplikatu 1. izenburua paragrafo-estiloa
KtrlF5 Aplikatu 1. izenburua paragrafo-estiloa
Ktrl+marratxoa (-) Hautatutako formula kalkulatu eta emaitza arbelean kopiatzen du.
Ktrl+marratxoa (-) Marratxo pertsonalizatuak; zuk ezarritako hitz-zatiketa.
Ktrl+maius+minus ikurra (-) Marra zatiezina (ez da erabiltzen hitzak zatitzeko)
Ktrl+biderketa-ikurra * (zenbakizko teklatuan bakarrik) Exekutatu makro-eremua
Ktrl+Maius+Atzera tekla Zuriune zatiezinak. Zuriune zatiezinak ez dira erabiltzen hitzak zatitzeko, eta ez dira hedatzen testua justifikatuta badago.
Maius+Sartu Lerro-jauzia paragrafoa aldatu gabe
Ktrl+Sartu Eskuzko orrialde-jauzia
Ktrl+Maius+Sartu Zutabe-jauzia zutabe anitzeko testuetan
Alt+Sartu Inserting a new paragraph without numbering inside a list. Does not work when the cursor is at the end of the list.
Alt+Sartu Inserting a new paragraph directly before or after a section, or before a table.
Ezker-gezia Eraman kurtsorea ezkerrerantz
Maius+Ezker-gezia Eraman kurtsorea ezkerrerantz hautapenarekin
Alt+gezi-teklak Joan hitz-hasierara
Alt+Maius+gezi-teklak Ezkerrerantz hitzez hitz hautatzea
Eskuin-gezia Eraman kurtsorea eskuinerantz
Maius+Eskuin-gezia Eraman kurtsorea eskuinerantz hautapenarekin
Alt+gezi-teklak Joan hurrengo hitzaren hasierara
Alt+Maius+gezi-teklak Eskuinerantz hitzez hitz hautatzea
Gora gezia Igo kurtsorea lerro bat
Maius+Gora gezia Lerroak gorantz hautatzea
Ktrl +Gora gezia Eraman kurtsorea aurreko paragrafoaren hasierara
Alt+Maius+gezi-teklak Hautatu paragrafoaren hasieraraino. Hurrengo tekla-sakatzeak hautapena aurreko paragrafoaren hasierara hedatuko du
Behera gezia Jaitsi kurtsorea lerro bat
Maius+Behera gezia Lerroak beherantz hautatzea
Alt+gezi-teklak Eraman kurtsorea aurreko paragrafoaren hasierara
Alt+Maius+gezi-teklak Hautatu paragrafoaren amaieraraino. Hurrengo tekla-sakatzeak hautapena hurrengo paragrafoaren amaierara hedatuko du
Ktrl+A Joan lerro-hasierara
Ktrl+Maius+P Joan lerroaren hasierara eta hautatu
Ktrl+A Joan lerro-amaierara
Ktrl+Maius+P Joan lerro amaierara eta hautatu
Ktrl+A Joan dokumentu hasierara
Ktrl+Maius+P Joan dokumentu-hasierara eta hautatu testua
Ktrl+A Joan dokumentu-amaierara
Ktrl+Maius+P Joan dokumentu-amaierara eta hautatu testua
Ktrl+OrrGora Mugitu kurtsorea testua eta goiburukoaren artean
Ktrl+OrrBeh Mugitu kurtsorea testua eta orri-oinaren artean
Txertatu Txertatu modua jarri/kendu
OrrialdeaGora Pantailako orrialdea gorantz
Maius+OrrialdeaGora Eraman pantailako orrialdea gorantz hautapenarekin
OrrialdeaBehera Eraman pantailako orrialdea beherantz
Maius+OrrialdeaBehera Eraman pantailako orrialdea beherantz hautapenarekin
Ktrl+A Ezabatu testua hitzaren amaiera arte
Ktrl+Maius+Atzera tekla Ezabatu testua hitzaren hasiera arte

Zerrenda batean: ezabatu uneko paragrafoaren aurreko paragrafo huts bat

Ktrl+Maius+P Ezabatu testua esaldiaren amaiera arte
Ktrl+Maius+Atzera tekla Ezabatu testua esaldiaren hasierara arte
Ktrl+Tab Hurrengo iradokizuna Hitz-osatze automatikoarekin
Ktrl+Maius+Tab Hurrengo iradokizuna Hitz-osatze automatikoarekin
Ktrl+Maius+P Arbeleko edukia itsasten du.
Ctrl + double-click or Ctrl + Shift + F10 Erabili konbinazio hori nabigatzailea, 'Estiloak eta formatua' leihoa edo beste leiho bat berehala atrakatzeko edo desatrakatzeko.

Paragrafo eta izenburu-mailentzako laster-teklak

Laster-teklak Efektua
Ktrl+Gezi-tekla Eraman paragrafo aktiboa edo hautatutako paragrafoak paragrafo bat gorantz.
Ktrl+Gezi-tekla Eraman paragrafo aktiboa edo hautatutako paragrafoak paragrafo bat beherantz.
Tab "X izenburua" formatudun izenburua (X = 1-9) maila bat jaisten da eskeman.
Maius+Tab "X izenburua" formatudun izenburua (X = 2-10) maila bat igotzen da eskeman.
Ktrl+Tab

Izenburuaren hasieran: Tabulazio geldiune bat txertatzen du. Darabilzun leiho-kudeatzailearen arabera, Alt+Tab erabili zenezake ordez.

Izenburu-maila teklatuaren bidez aldatzeko, ipini kurtsorea izenburuaren aurrean.

LibreOffice Writer-eko laster-teklak taulentzat

Ktrl+Maius+T

Laster-teklak Efektua
Ktrl+A Gelaxka aktiboa hutsik badago: taula osoa hautatzen du. Bestela: gelaxka aktiboaren edukia hautatzen du. Berriro sakatzen baduzu, taula osoa hautatuko du.
Ktrl+Hasi Gelaxka aktiboa hutsik badago: taularen hasierara joaten da. Bestela: behin sakatuz gelaxka aktiboaren hasierara joaten da, bigarren aldiz sakatuz uneko taularen hasierara joaten da eta hirugarren aldiz sakatuz dokumentuaren hasierara joaten da.
Ktrl+Buka Gelaxka aktiboa hutsik badago: taularen amaierara joaten da. Bestela: behin sakatuz gelaxka aktiboaren amaierara joaten da, bigarren aldiz sakatuz uneko taularen amaierara joaten da eta hirugarren aldiz sakatuz dokumentuaren amaierara joaten da.
Ktrl+Tab Tabulazio geldiune bat txertatzen du (tauletan besterik ez). Darabilzun leiho-kudeatzailearen arabera, Alt+Tab erabili zenezake ordez.
Alt+gezi-teklak Eskuineko/beheko gelaxkaren ertzean zutabearen/errenkadaren tamaina handitzen/txikitzen du
Alt+Maius+gezi-teklak Ezkerreko/goiko gelaxkaren ertzean zutabearen/errenkadaren tamaina handitzen/txikitzen du
Alt+Ktrl+gezi-teklak Alt bezala, baina gelaxka aktiboa bakarrik aldatzen da
Ktrl+Alt+Maius+gezi-teklak Alt bezala, baina gelaxka aktiboa bakarrik aldatzen da
Alt+Txertatu 3 segundo Txertatu moduan, gezi-teklak errenkada/zutabea txertatzen du, Ktrl+gezi-teklak gelaxka txertatzen du
Alt+Ezab 3 segundo Ezabatu moduan, gezi-teklak errenkada/zutabea ezabatzen du, Ktrl+gezi-teklak gelaxka ondoko gelaxkekin batzen du
Gelaxken babesa hautatutako taula guztietatik kentzen du. Taularik hautatuta ez badago, gelaxka-babesa kendu egiten da dokumentuko taula guztietatik.
Maius+Ktrl+Ezab Gelaxka osoa hautatuta ez badago, kurtsoretik uneko esaldiaren amaierara arteko testua ezabatu egingo da. Kurtsorea gelaxka baten amaieran badago, eta gelaxka osoa hautatuta ez badago, hurrengo gelaxkaren edukia ezabatu egingo da.

If no whole cell is selected and the cursor is at the end of the table, the paragraph following the table will be deleted, unless it is the last paragraph in the document.

Gelaxkak hautatuta baldin badaude, hautapeneko lerro osoa ezabatuko da. Errenkada guztiak osorik edo partzialki hautatuta badaude, taula osoa ezabatuko da.

Markoak, grafikoak eta objektuak lekuz eta tamainaz aldatzeko laster-teklak

Laster-teklak Efektua
Ihes Kurtsorea testu-markoaren barruan dago eta testurik ez dago hautatuta: Ihes teklak testu-markoa hautatzen du.

Testu-markoa hautatuta dago: Ihes teklak kurtsorea testu-markotik garbitzen du.

F2 edo Sartu edo pantailan karakterea sortzen duen edozein tekla Testu-markoa hautatuta badago: kurtsorea testu-markoko testuaren amaieran kokatzen du. Pantailan karakterea sortzen duen teklaren bat sakatzen baduzu eta dokumentua edizio moduan badago, karakterea testuari erantsiko zaio.
Alt+gezi-teklak Lekuz aldatu objektua.
Alt+Ktrl+gezi-teklak Tamainaz aldatzen du beheko eskuineko ertza lekuz aldatuz.
Alt+Ktrl+Maius+gezi-teklak Tamainaz aldatzen du goiko ezkerreko ertza lekuz aldatuz.
Ktrl+Tab Objektu baten aingura hautatzen du (Editatu puntuak moduan).