LibreOffice Mathin ominaisuudet

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

Lyhyesti: tämä osa on yleiskatsaus joihinkin LibreOffice Mathin tärkeimpiin toimintoihin ja ominaisuuksiin.

Lausekkeiden ja yhtälöiden ladontaan LibreOffice Math tarjoaa lukuisia operaattoreita ja funktiota sekä muotoilun apuneuvoja. Nämä kaikki ovat nähtävissä Valinta-ikkunassa. Napsauttamalla tarvittavaa osatekijää se saadaan lisättyä asiakirjaan. Ohjetoiminnosta löytyy kattava tulkki ja lukuisia esimerkkejä.

Kaavan ladonta

Kaavat, kuten kaaviot ja kuvatkin, luodaan objekteiksi asiakirjaan. Kaavan lisääminen asiakirjaan käynnistää samalla LibreOffice Mathin. Käyttäjä voi latoa yhtälöitä ja lausekkeita hyödyntäen valmiiden symboleiden ja funktioiden laajaa valikoimaa.

Kaavan suora kirjoittaminen

Jos käyttäjä on tutustunut LibreOffice Mathin ohjauskieleen, hän voi kirjoittaa kaavan myös suoraan asiakirjaan. Tekstidokumenttiin kirjoitetaan esimerkiksi kaava "a sup 2 + b sup 2 = c sup 2". Tämä teksti maalataan ja valitaan Lisää - Objekti -Kaava. Teksti muuttuu muotoilluksi kaavaksi.

Note.png Lausekkeita ei voi laskea LibreOffice Mathilla, koska se on kaavanmuokkain (tarkoitettu lausekkeiden kirjoittamiseen ja esittämiseen) eikä laskentaohjelma. Lausekkeiden laskemiseen voi käyttää taulukkolaskentaa tai yksinkertaisissa tapauksissa tekstiasiakirjojen laskentatoimintoja.

Kaavan luominen komentoikkunassa

LibreOffice Mathin komentoikkunaa käytetään kaavojen syöttämiseen ja muokkaamiseen. Komentoikkunaan kirjoitettujen käskyjen tulokset näkyvät asiakirjassa. Työkalupalkin kaavakursoria voidaan käyttää ladottaessa monimutkaisia kaavoja, jotta yleiskuva säilyisi paremmin. Kun toiminto on aktivoitu, kohdistimen sijainti komentoikkunassa näkyy vastaavassa kohdassa asiakirjaikkunassakin.

Omat symbolit

Käyttäjä voi luoda omia symbolejaan ja tuoda merkkejä toisista kirjasinkokoelmista. Hän voi lisätä uusia symboleja LibreOffice Mathin perussymbolikirjastoon tai luoda oman erikoiskirjastonsa. Erikoismerkkikokoelma on jo nyt runsas.

Kaavojen asiayhteys

Ladontatyön helpottamiseksi on käytettävissä kohdevalikko, joka saadaan esille hiiren kakkospainikkeella napsauttaen. Tämä sopii erityisen hyvin komentoikkunatyöskentelyyn. Tästä kohdevalikosta löytyvät kaikki samat komennot kuin Elementit-ikkunastakin. Se sisältää myös mm. operaattoreita, jotka voidaan lisätä kaavaan hiiren napsautuksella tarvitsematta kirjoittaa niitä komentoikkunassa.