Képletelemek

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

Ez a képletekbe illeszthető operátorok, függvények, szimbólumok és formázási beállítások listája.

A műveleteket néhány példával mutatjuk be.

A Képletelemek ablak két részre oszlik. Ha rákattint egy szimbólumra az ablak felső részében, akkor az alsó részen megjelennek az alá tartozó szimbólumok.

Ugyanezeket a lehetőségek a Parancsok ablak helyi menüjéből is elérhetők.

Válassza a Nézet - Képletelemek menüparancsot

Egy- és kétoperandusú operátorok

A LibreOffice Math-képletek létrehozása során számos egy- és kétoperandusú operátort használhat fel. Az egyoperandusú operátorok csak egyetlen helykitöltőre vannak hatással. A kétoperandusú operátorok két helykitöltőt kötnek össze. A Képletelemek ablak alsó területén jelennek meg az egyes operátorok. A helyi menü a Parancsok ablakban további operátorok mellett szintén tartalmazza ezeket. Ha a Képletelemek ablakban nem szereplő operátorra van szüksége, akkor használja a helyi menüt, vagy gépelje be közvetlenül a Parancsok ablakba.

Relációk

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos reláció közül választhat. A relációjelek megjelennek a Képletelemek ablak alsó részében. A lista a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. A Képletelemek ablakban és a helyi menüben fel nem sorolt relációkat kézzel kell beírni a Parancsok ablakba.

Halmazműveletek

A LibreOffice Math-képletben különböző halmazoperátorokat lehet a karakterekhez rendelni. Az egyes operátorok a Képletelemek ablak alsó részében találhatók. Ugyanezen lista a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. A Képletelemek ablakban fel nem sorolt operátorokat közvetlenül kell beírni a Parancsok ablakban. A képlet más részeit is beszúrhatja közvetlenül, még akkor is, ha szimbólumokat tartalmaznak.

Függvények

Válasszon ki egy függvényt az ablak alsó részéből. A függvények listája a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. Az itt fel nem sorolt függvényeket kézzel kell beírni a Parancsok ablakban.

Operátorok

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos operátor közül választhat. A rendelkezésre álló operátorok listáját megtalálja a Képletelemek ablak alsó részében. A lista a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. A Képletelemek ablakban és a helyi menüben fel nem sorolt parancsokat kézzel kell beírni a Parancsok ablakba.

Jellemzők

A LibreOffice Math-képletek szerkesztésénél sok jellemző közül választhat. Néhány jellemző a Képletelemek ablak alsó részén is megjelenik. Ezek a jellemzők benne vannak a Parancsok ablak helyi menüjében is. A Képletelemek ablakban, illetve a helyi menüben nem szereplő jellemzőket kézzel kell beírni a Parancsok ablakban.

Zárójelek

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos zárójeltípus közül választhat. A zárójeltípusok a Képletelemek ablak alsó részében jelennek meg. A zárójelek listája a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. A Képletelemek ablakban és a helyi menüben fel nem sorolt zárójeleket kézzel kell beírni a Parancsok ablakba.

Formátum

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos formázási lehetőség közül választhat. A formázási lehetőségek megjelennek a Képletelemek ablak alsó részében. A lehetőségek listája a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható.

Egyéb szimbólumok

Egyéb matematikai szimbólumokat jelenít meg.

LibreOffice Math-példák

A következő lista LibreOffice Math-példaképleteket tartalmaz.

Képlet-referenciatáblázatok

Ez a referenciaszakasz majdnem az összes, a LibreOffice Math programban elérhető operátort, függvényt, szimbólumot és formázási funkciót tartalmazza. A legtöbb felsorolt parancs a Képletelemek ablak ikonjaival vagy a Parancsok ablak helyi menüjével is beszúrható.


Related Topics

Képlet-referenciatáblázatok