GIF-afbeeldingen met animatie maken

Jump to: navigation, search

U kunt animatie toepassen op tekenobjecten, tekstobjecten en grafische objecten (afbeeldingen) op uw dia’s om uw presentatie te verlevendigen. In LibreOffice Impress beschikt u over een eenvoudige animatie-editor waarmee u animatieafbeeldingen (frames) kunt creëren door objecten van uw dia samen te voegen. U creëert het animatie-effect door de statische frames die u maakt, te draaien.

Tip.png Als u een bitmapanimatie (GIF-animatie) maakt, kunt u aan elk frame een vertragingstijd toewijzen en opgeven hoe vaak de animatie moet worden afgespeeld.

Zo maakt u een GIF-animatie:

1. Selecteer een object of groep objecten voor uw animatie en kies Invoegen - Geanimeerde afbeelding.
  2. Doe één van de volgende:
  • Klik op het pictogram Object toepassen
    Pictogram Notitie
    om één object of een groep objecten aan het huidige animatieframe toe te voegen.
  • Klik op het pictogram Objecten afzonderlijk toepassen
    Pictogram Tip
    om een apart animatieframe voor elk geselecteerd object te maken.
  1. Selecteer Bitmapobject in de sectie Animatiegroep.

Gebruik de animatietijdlijn om op te geven hoelang een frame moet worden weergegeven en hoe vaak een animatie moet worden gepresenteerd.
  2. Geef een afbeeldingsnummer op in het vak Afbeeldingsnummer (het linkervak).
  3. Geef in het vak Duur (het middelste vak) op hoeveel seconden het frame moet worden weergegeven.
  4. Herhaal de laatste twee stappen voor elk frame in de animatie.

Met de besturingselementen links van het vak Afbeeldingsnummer kunt u een voorbeeld van de animatie weergeven.
  5. Definieer in het vak Aantal keren doorlopen (het rechtervak) hoe vaak de animatie moet worden herhaald.
  6. Selecteer in het vak Uitlijning een uitlijningsoptie voor de objecten.
  7. Klik op Maken.