A Microsoft Office és a LibreOffice használata

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

A LibreOffice képes megnyitni és menteni a Microsoft Office fájlformátumokat, beleértve a Microsoft Office Open XML formátumokat is.

Microsoft Office-fájl megnyitása

  1. Válassza a Fájl - Megnyitás menüparancsot. Válasszon ki egy Microsoft Office-fájlt a LibreOffice fájlmegnyitás párbeszédablakában.
MS Office-fájl... ... LibreOffice-modulban fog megnyílni
MS Word, *.doc, *.docx LibreOffice Writer
MS Excel, *.xls, *.xlsx LibreOffice Calc
MS PowerPoint, *.ppt, *.pps, *.pptx LibreOffice Impress

Mentés Microsoft Office-fájlként

  1. Válassza a Fájl - Mentés másként menüparancsot.
  2. A Fájltípus mezőben válasszon ki egy Microsoft Office fájlformátumot.

Dokumentumok mentése Microsoft Office formátumokba alapértelmezés szerint

  1. Válassza 'az Eszközök - Beállítások' - Megnyitás és mentés - Általános lehetőséget.
  2. Az Alapértelmezett fájlformátum és ODF-beállítások területen először válasszon ki egy dokumentumtípust, majd a fájltípust a mentéshez.

Innentől kezdve dokumentum mentésekor a Fájltípus a választásának megfelelően lesz beállítva. Természetesen továbbra is kiválaszthat másik fájltípust a fájl mentése párbeszédablakban.

Több Microsoft Office-fájl átalakítása OpenDocument formátumba

A Dokumentum-átalakító tündér átalakítja a mappában levő összes Microsoft Office-fájlt OpenDocument formátumú LibreOffice-dokumentummá. Megadhatja az olvasandó mappát és a mappát, amelybe a konvertált fájlokat kell menteni.

  1. Válassza a Fájl - Tündérek- Dokumentumátalakító menüparancsot a tündér elindításához.

Makrók Microsoft Office-ban és LibreOffice-ban

Néhány kivételtől eltekintve a Microsoft Office és a LibreOffice nem képes ugyanazt a makrókódot futtatni. A Microsoft Office VBA (Visual Basic for Applications) kódot, a LibreOffice pedig a LibreOffice API-n (alkalmazásprogramozási felületen) alapuló Basic-kódot használ. A programozási nyelv ugyanaz, de az objektumok és a metódusok különböznek.

Note.png A LibreOffice legújabb verziói képesek bizonyos Excel Visual Basic makrók futtatására, ha engedélyezi ezt a szolgáltatást az Eszközök - Beállítások' - Megnyitás és mentés - VBA tulajdonságai' alatt.

Ha az egyik alkalmazásban makrókat használ, és ugyanazt a funkcionalitást szeretné használni a másik alkalmazásban is, a makrókat szerkesztenie kell. A LibreOffice be tudja tölteni a Microsoft Office-fájlokban lévő makrókat, és ezután megjelenítheti vagy szerkesztheti a kódot a LibreOffice Basic IDE szerkesztőben.

Választhat, hogy megtartja vagy törli a VBA-makrókat

Nyisson meg egy VBA-makrókódot tartalmazó Microsoft Office-dokumentumot. Csak a normál tartalmat módosítsa (szöveg, cellák, grafikák), a makrókat ne szerkessze. Mentse a dokumentumot Microsoft Office-fájltípusként. Ha ismét megnyitja a fájlt Microsoft Office-ban, a VBA-makrók ugyanúgy fognak működni, mint korábban.

Törölheti a VBA-makrókat a Microsoft Office-fájlból betöltésnél és mentésnél.

  1. A LibreOffice VBA-makrókezelésének beállításához válassza 'az Eszközök - Beállítások' - Megnyitás és mentés - VBA-tulajdonságok lehetőséget.

Kapcsolódó témakörök

A Microsoft Office-dokumentumok konvertálásáról

Dokumentumok megnyitása

Más formátumokban mentett dokumentumok megnyitása

Dokumentumok mentése más formátumba