Werkbalk Standaard

Jump to: navigation, search

De werkbalk Standaard is in alle LibreOffice-toepassingen beschikbaar.

Nieuw

Een nieuw LibreOffice-document maken.

Pictogram
Nieuw

Bestand openen

Opens, opens a remote file or imports a file.

Pictogram
Bestand openen

Opslaan

Gebruik deze opdracht om het momenteel geopende document op te slaan.

Pictogram
Opslaan

Opslaan als

Slaat het huidige document op een andere locatie op of met een andere bestandsnaam of ander bestandstype.

Pictogram
Opslaan als

Document als e-mail

Opent een nieuw venster in uw standaard e-mailprogramma met het huidige document als bijlage. De huidige bestandsindeling wordt gebruikt. Als het document is nieuw is en nog niet opgeslage, wordt de indeling die is gespecificeerd in Extra - Opties - Laden/Opslaan - Algemeen gebruikt.

Pictogram
Document e-mailen

Bestand bewerken

Gebruik het pictogram Bestand bewerken om de bewerkingsmodus te activeren of deactiveren.

Pictogram
Bestand bewerken

Als PDF exporteren

Slaat het huidige bestand op in de indeling PDF (Portable Document Format) versie 1.4. Een PDF-bestand kan op elk platform worden bekeken en afgedrukt terwijl de oorspronkelijke opmaak behouden blijft, er van uitgaande dat de ondersteunende software is geïnstalleerd.

Pictogram
Direct exporteren als PDF

Bestand direct afdrukken

Klik op het pictogram Bestand direct afdrukken om het huidige document met de huidige standaard afdrukinstellingen af te drukken. Deze zijn te vinden in het dialoogvenster Printerinstellingen dat u kunt openen met de menuopdracht Printerinstellingen.

Pictogram
Bestand direct afdrukken

When in Writer: - When in Calc: -

Spellingcontrole

Controleert het document of de huidige selectie op spelfouten.

Pictogram
Spelling en grammatica

Automatische spellingscontrole aan/uit

Pictogram
Automatische spellingscontrole aan/uit

Knippen

Verwijdert de selectie en kopieert deze naar het klembord.

Pictogram
Knippen

Kopiëren

Kopieert de selectie naar het klembord.

Pictogram
Kopiëren

When in Calc:

Plakken

Voegt de inhoud van het klembord op de cursorpositie in en vervangt alle geselecteerde tekst of objecten.

Pictogram
Plakken

Opmaak klonen

Selecteer eerste enige tekst of een object, en klik dan op dit pictogram. Klik dan op of sleep over andere tekst of klik op een object om dezelfde opmaak toe te wijzen.

Klik op het pictogram Paintbrush opmaken

Pictogram

op de werkbalkStandaard.

Pictogram
Paintbrush opmaken

Ongedaan maken

Maakt de laatste opdracht of het laatst getypte item ongedaan. Klik op de pijl naast het pictogram Ongedaan maken op de werkbalk Standaard om de opdracht te selecteren die u ongedaan wilt maken.

Pictogram
Ongedaan maken

Opnieuw

Annuleert de handeling van de laatste opdracht Ongedaan maken. Klik op de pijl naast het pictogram Opnieuw op de werkbalk Standaard om de stap die u Ongedaan wilt maken te selecteren.

Pictogram
Opnieuw

Hyperlink

Opent een dialoogvenster waarin u hyperlinks kunt maken en bewerken.

Pictogram
Dialoogvenster Hyperlink

When in Writer: - When in Calc: - When in Impress: == Diagram ==

Maakt een diagram in het huidige document.

{When in Draw: == Diagram ==

Maakt een diagram in het huidige document.

{= Navigator =

Klik op het pictogram Navigator aan/uit om de Navigator te verbergen of te tonen.

Pictogram
Navigator aan/uit

When in Writer: - When in Calc: -

In-/uitzoomen- & Beeldweergave

Verkleint of vergroot de schermweergave van LibreOffice. De huidige zoomfactor wordt als een percentage op de Statusbalk weergegeven.

Pictogram
In- en uitzoomen

Help voor LibreOffice

Opent de hoofdpagina van de LibreOffice-Help voor de huidige toepassing. U kunt door de Help-pagina's scrollen en naar indextermen of tekst zoeken.

pictogram
Help voor LibreOffice

Wat is dit

Schakelt uitgebreide Help-tips onder de muisaanwijzer in tot de volgende klik.

pictogram
Wat is dit

URL laden

Laadt een document dat wordt gespecificeerd door een ingevoerde URL. U kunt een nieuwe URL invoeren, een URL bewerken of er één selecteren uit de lijst. Toont het volledige pad van het huidige document.

Tip.png Zet URL laden aan met de opdracht Zichtbare knoppem (klik met rechts op de werkbalk).