Asiakirjan kielen valinta

Jump to: navigation, search

Asiakirjalle valittava kieli määrää oikoluvussa, synonyymisanakirjassa ja tavutuksessa käytettävän sanaston, desimaali- ja tuhatlukuerottimen ja käytettävän oletusvaluuttamuodon.

• Valittua kieltä käytetään koko asiakirjassa.
  • Asiakirjan sisällä voidaan käyttää eri kieltä eri kappaletyyleissä. Tällä on etusija koko asiakirjan kieliasetukseen nähden.
  • Kappaleen valitun osan tekstiin voidaan liittää kieli joko suoralla muotoilulla tai merkkityylillä. Tämä määritys saa etusijan verrattuna kappaleen tyyliin tai asiakirjan kieleen.

Kielen valinta koko asiakirjalle

1. Valitse Työkalut - Asetukset. Siirry sivulle Kieliasetukset - Kielet.
  2. Asiakirjojen oletuskielet -alueella valitaan asiakirjan kieli kaikille luotaville asiakirjoille. Jos merkitään Vain nykyisessä asiakirjassa, valinta vaikuttaa vain käsiteltävään asiakirjaan. Valintaikkuna suljetaan OK:lla.

Kielen valinta kappaletyylille

1. Sijoita kohdistin siihen kappaleeseen, jonka kappaletyyliä haluat muokata.
  2. Avaa kohdevalikko ja valitse Muokkaa kappaleen tyyliä. Tämä avaa Kappaleen tyyli -valintaikkunan.
  3. Valitse Fontti-välilehti.
  4. Valitse Kieli ja napsauta OK-painiketta.

Kaikissa kappaleissa, jotka on muotoiltu nykyisellä kappaletyylillä, käytetään valittua kieltä.

Kielen käyttäminen suoraan valittuun tekstiin

1. Valitse teksti, johon käytät kieliasetusta.
  2. Valitse Muotoilu - Fontti. Tämä avaa Merkki-valintaikkunan.
  3. Valitse Fontti-välilehti.
  4. Valitse Kieli ja napsauta OK-painiketta.

LibreOffice Calcissa valitaan Muotoilu - Solut ja jatketaan vastaavasti.

Kielen valinta merkkityylille

1. Avaa Tyylit ja muotoilut -ikkuna ja napsauta Merkkityylit -kuvaketta.
  2. Napsauta sen merkkityylin nimeä, jota aiot käyttää eri kieleen.
  3. Avaa sitten kohdevalikko Tyylit ja muotoilut -ikkunassa ja valitse Muuta. Tämä avaa Merkkityyli-valintaikkunan.
  4. Valitse Fontti-välilehti.
  5. Valitse Kieli ja napsauta OK-painiketta.

Merkkityyli on nyt käytettävissä valittuun tekstiin.

Tekstikielien lisääminen

1. Sanastot hankitaan ja asennetaan lisäosina. Valitsemalla Työkalut - Kieli - Lisää sanastoja verkosta avataan sanastojen verkkosivu oletusselaimeen.
  2. Valitaan sanasto luettelosta. Napsautetaan sopivan sanaston kuvausotsikkoa.
  3. Seuraavalla sivulla napsautetaan Get It -kuvaketta sanastolaajennuksen lataamiseksi. Latauksen kohdekansion polku on hyvä selvittää. Lisäsanastoja voi ladata tarpeen mukaan.
  4. LibreOfficessa valitaan Työkalut - Lisäosien hallinta ja napsautetaan Lisää ladattujen lisäosien asentamiseksi.
  5. Lisäosan asentamisen jälkeen tulee LibreOffice sulkea (mukaan lukien pikakäynnistys) ja käynnistää uudestaan.

Käyttöliittymän kielen asettaminen

OpenOffice.org-ohjelmiston vakioasennuksella saadaan valitun kielen mukainen käyttöliittymä (UI).

Useimmat käyttäjät lataavat amerikanenglanti-version, jolloin käytettävissä on englanninkieliset valikkokomennot ja sovellusten ohjeet englanniksi. Kun tarvitaan jotain muuta kieltä olevat valikot (ja sovellusohjeet, jos niitä on kyseisellä kielellä saatavilla), muutetaan käyttöliittymän kieli seuraavasti:

1. Choose Tools - Options' - Language Settings - Languages'.
  2. Valitse toinen käyttöliittymäkieli "Käyttöliittymä"-luetteloruudusta.
  3. Napsauta OK ja käynnistä LibreOffice-ohjelmisto uudestaan.
  4. Jos luetteloruudussa ei ole mieleistäsi kieltä, katso "Käyttöliittymäkielien lisääminen".

Käyttöliittymän kielien lisääminen

Jos käytät Linux-jakelusi mukana tulevia LibreOffice-paketteja, toimi seuraavien ohjeiden mukaan.

1. Sulje LibreOffice -ohjelmisto (myös pikakäynnistys, jos se on käytössä).
  2. Avaa ohjelmistopakettien hallintasovellus, etsi LibreOffice-kielipaketit, ja asenna haluamasi kielet.

Jos latasit LibreOffice-paketit LibreOffice-verkkosivustolta, toimi seuraavasti.

1. Avaa www-selain ja kirjoita osoitteeksi http://www.libreoffice.org/download/
  2. Valitse ja lataa oikea kielipaketti käyttämäsi LibreOffice -ohjelmistoversion mukaisesti.
  3. Sulje LibreOffice -ohjelmisto (myös pikakäynnistys, jos se on käytössä).
  4. Asenna kielipaketti. Pura tar.gz-tiedosto käyttämäsi alustan vakiokäytännön mukaisesti.
    Aiheeseen liittyvää

Työkalut - Asetukset - Kieliasetukset - Kielet

Muotoilu - Fontti - Fontti