Relatív és abszolút hivatkozások

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

Hiperhivatkozások beszúrásánál két tényezőt kell számításba venni: vajon abszolút vagy relatív beállítással lettek-e mentve, és hogy a fájl jelen van-e.

  • Lépjen az Eszközök - Beállítások - Megnyitás és mentés - Általános panelre, és adja meg Az URL-ek relatív mentése területen, hogy a LibreOffice relatív vagy abszolút hivatkozásokat hozzon-e létre. A relatív hivatkozás csak akkor lehetséges, ha az adott dokumentum és a hivatkozás célja ugyanazon a meghajtón van.
  • You should create the same directory structure on your hard disk as that which exists in the web space hosted by your Internet provider. Call the root directory for the homepage on your hard disk "homepage", for example. The start file is then "index.html", the full path being "C:\homepage\index.html" (assuming Windows operating system). The URL on your Internet provider's server might then be as follows: "http://www.myprovider.com/mypage/index.html". With relative addressing, you indicate the link relative to the location of the output document. For example, if you placed all the graphics for your homepage in a subfolder called "C:\homepage\images", you would need to give the following path to access the graphic "picture.gif": "images\picture.gif". This is the relative path, starting from the location of the file "index.html". On the provider's server, you would place the picture in the folder "mypage/images". When you transfer the document "index.html" to the provider's server through the File - Save As' dialog, and if you have marked the option Copy local images to Internet under Tools - Options' - Load/Save - HTML Compatibility, LibreOffice will automatically copy the graphic to the correct directory on the server.
  • Az abszolút elérési út, mint például a "C:\homepage\graphics\picture.gif" a továbbiakban nem működik a szolgáltató kiszolgálóján. Elképzelhető, hogy sem a kiszolgáló, sem az olvasó számítógépe nem rendelkezik C merevlemezzel. A Unix vagy a MacOS operációs rendszerek például nem ismerik a meghajtó-betűjelek fogalmát, így még ha lenne is homepage\graphics mappa, a kép nem volna elérhető. Célszerűbb relatív címzést használni a fájlhivatkozásokhoz.
  • Egy weblapra mutató hivatkozás például „www.példa.hu” vagy „www.szolgáltató.hu/sajátoldal/index.html” abszolút hivatkozás.
  • A LibreOffice is másképpen reagál, attól függően, hogy a fájl, amire a hivatkozás utal, létezik-e, illetve aszerint, hogy hol található. A LibreOffice ellenőriz minden új hivatkozást, és automatikusan beállít egy célt és egy protokollt. Az eredmény a forrásdokumentum mentése után látható az előállított HTML-kódban.
  • Az alábbi szabályok érvényesek: A relatív hivatkozás ("graphic/picture.gif") csak akkor lehetséges, ha a fájlok ugyanazon a meghajtón vannak. Ha a fájlok a helyi fájlrendszer különböző meghajtóin vannak, akkor az abszolút hivatkozás a "file:" protokollt követi ("file:///data1/xyz/picture.gif"). Ha a fájlok különböző kiszolgálón vannak, vagy ha a hivatkozás célja nem áll rendelkezésre, akkor az abszolút hivatkozás a "http:" protokollt használja ("http://data2/abc/picture.gif").
  • Győződjön meg róla, hogy a honlap összes fájlja ugyanazon a meghajtón van, mint a honlap kezdőfájlja. Ebben az esetben a LibreOffice be tudja állítani a protokollt és a célt, így a hivatkozás a kiszolgálón mindig helyes lesz.
Warning.png Ha egy hivatkozáson elidőzik az egérrel, akkor a súgótipp megjeleníti az abszolút hivatkozást, mivel a LibreOffice belsőleg abszolút elérési utat használ. A teljes elérési út és a cím csak akkor látható, amikor a HTML-exportálás eredményét jeleníti meg a HTML-fájl "Szövegként" betöltésével vagy a szövegszerkesztőben megnyitásával.

Kapcsolódó témakörök

Hiperhivatkozások szerkesztése