Suhteelliset ja absoluuttiset linkit

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

Hyperlinkkejä käytettäessä huomioidaan kaksi tekijää: asetetaanko hyperlinkit suhteellisiksi vai absoluuttisiksi tallennettaessa ja onko linkitetty tiedosto läsnä vai ei.

  • Valitaan Työkalut - Asetukset - Lataus ja tallennus - Yleistä ja määritetään URL-osoitteen tallennus suhteessa -kentässä, luoko LibreOffice suhteelliset vai absoluuttiset hyperlinkit. Suhteellinen linkittäminen on mahdollista vain, kun työstettävä asiakirja ja linkin kohde on samalla asemalla.
  • You should create the same directory structure on your hard disk as that which exists in the web space hosted by your Internet provider. Call the root directory for the homepage on your hard disk "homepage", for example. The start file is then "index.html", the full path being "C:\homepage\index.html" (assuming Windows operating system). The URL on your Internet provider's server might then be as follows: "http://www.myprovider.com/mypage/index.html". With relative addressing, you indicate the link relative to the location of the output document. For example, if you placed all the graphics for your homepage in a subfolder called "C:\homepage\images", you would need to give the following path to access the graphic "picture.gif": "images\picture.gif". This is the relative path, starting from the location of the file "index.html". On the provider's server, you would place the picture in the folder "mypage/images". When you transfer the document "index.html" to the provider's server through the File - Save As' dialog, and if you have marked the option Copy local images to Internet under Tools - Options' - Load/Save - HTML Compatibility, LibreOffice will automatically copy the graphic to the correct directory on the server.
  • Jos käytettäisiin absoluuttista osoitetta, kuten "C:\kotisivu\kuvat\picture.gif", se ei enää toimisikaan palvelimella. Ei palvelimen eikä sivun selaajan koneella välttämättä ole C-kiintolevyä: sellaiset käyttöjärjestelmät kuin Unix tai MacOS eivät tunnista asemakirjaimia ja vaikka kansio kotisivu\kuvat olisikin olemassa, sivun laatijan kuva ei olisi käytettävissä. On siis parempi käyttää suhteellista osoitusta tiedostolinkeissä.
  • Linkki nettisivulle, esimerkiksi "www.example.com" tai "www.myprovider.com/mypage/index.html", on absoluuttinen linkki.
  • LibreOffice reagoi myös eri tavalla, riippuen siitä, onko linkin viittaama tiedosto olemassa ja missä se sijaitsee. LibreOffice tarkistaa jokaisen uuden linkin ja asettaa kohteen ja yhteyskäytännön automaattisesti. Asiakirjan tallentamisen jälkeen tämä tulos näkyy tuotetussa HTML-koodissa.
  • Seuraava sääntö pätee: suhteellinen viittaus ("graphic/picture.gif") on mahdollinen vain, kun molemmat tiedostot ovat samalla asemalla. Jos tiedostot ovat eri asemilla paikallisessa tiedostojärjestelmässä, absoluuttinen viittaus noudattaa "file:"-yhteyskäytäntöä ("file:///data1/xyz/picture.gif"). Jos tiedostot ovat eri palvelimilla tai jos linkin kohde ei ole saatavilla, , absoluuttinen viittaus käyttää "http:"-yhteyskäytäntöä ("http://data2/abc/picture.gif").
  • Käyttäjän pitää varmistaa, että on järjestänyt kaikki kotisivustonsa tiedostot samalle asemalle kuin aloitussivunsakin. Tällä tavalla LibreOffice voi asettaa yhteyskäytännön ja kohteen siten, että viittaukset ovat aina oikein palvelimella.
Warning.png Kun hiiren osoitinta pidetään hyperlinkin päällä, vihjeenä näkyy absoluuttinen viite, koska LibreOffice käyttää sisäisesti absoluuttisia polkunimiä. Koko polku ja osoite näkyvät vain, kun katsellaan HTML-viennin tulosta, ladattaessa HTML-tiedosto "Tekstinä" tai avattaessa se tekstimuokkaimella.

Aiheeseen liittyvää

Hyperlinkkien muokkaus