Enllaços relatius i absoluts

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

Quan inseriu enllaços, heu de tenir en compte dos factors: si s'han definit com a relatius o absoluts en desar-los, i si el fitxer és present.

  • Trieu Eines - Opcions - Carrega/desa - General i indiqueu en el camp Desa els URL relatius a si el LibreOffice ha de crear enllaços relatius o absoluts. L'enllaçament relatiu només es pot fer quan el document en què treballeu i la destinació de l'enllaç són a la mateixa unitat.
  • You should create the same directory structure on your hard disk as that which exists in the web space hosted by your Internet provider. Call the root directory for the homepage on your hard disk "homepage", for example. The start file is then "index.html", the full path being "C:\homepage\index.html" (assuming Windows operating system). The URL on your Internet provider's server might then be as follows: "http://www.myprovider.com/mypage/index.html". With relative addressing, you indicate the link relative to the location of the output document. For example, if you placed all the graphics for your homepage in a subfolder called "C:\homepage\images", you would need to give the following path to access the graphic "picture.gif": "images\picture.gif". This is the relative path, starting from the location of the file "index.html". On the provider's server, you would place the picture in the folder "mypage/images". When you transfer the document "index.html" to the provider's server through the File - Save As' dialog, and if you have marked the option Copy local images to Internet under Tools - Options' - Load/Save - HTML Compatibility, LibreOffice will automatically copy the graphic to the correct directory on the server.
  • Un camí absolut, com ara "C:\pàginainicial\gràfics\imatge.gif", no funcionaria en el servidor del proveïdor. Els servidors i l'ordinador del lector no necessàriament tenen una unitat C de disc dur: els sistemes operatius com ara l'Unix o el MacOS no reconeixen les lletres d'unitats; a més, fins i tot encara que la carpeta pàginainicial\gràfics existís, la imatge no estaria disponible. És millor utilitzar l'adreçament relatiu per als enllaços de fitxers.
  • Un enllaç a una pàgina web, com ara "www.exemple.com" o "www.elmeuproveïdor.com/lamevapàgina/index.html", és un enllaç absolut.
  • El LibreOffice actua de manera diferent segons si el fitxer a què fa referència l'enllaç existeix i segons on estigui ubicat. El LibreOffice comprova cada enllaç nou i estableix un protocol i una destinació automàticament. El resultat es visualitza en el codi HTML que es genera en desar el document d'origen.
  • S'apliquen els criteris següents: una referència relativa ("gràfic/imatge.gif") només és possible quan ambdós fitxers es troben a la mateixa unitat. Si els fitxers es troben en unitats diferents del sistema de fitxers local, la referència absoluta es posa darrere del protocol "file:" ("file:///dades1/xyz/imatge.gif"). Si els fitxers són en servidors diferents, o si la destinació de l'enllaç no està disponible, la referència absoluta utilitza el protocol "http:" ("http://dades2/abc/imatge.gif").
  • Assegureu-vos d'organitzar tots els fitxers de la pàgina inicial a la mateixa unitat que el fitxer inicial de la pàgina inicial. D'aquesta manera, el LibreOffice pot establir el protocol i la destinació perquè la referència en el servidor sempre sigui correcta.
Warning.png Quan poseu el ratolí a sobre d'un enllaç, un indicador d'ajuda mostra la referència absoluta, ja que el LibreOffice utilitza noms de camins absoluts internament. L'adreça i el camí complets només són visibles quan visualitzeu el resultat de l'exportació HTML, carregant el fitxer HTML com un "Text" o obrint-lo amb un editor de text.

Temes relacionats

Edició d'enllaços