Een macro opnemen

Jump to: navigation, search
  1. Open het document waarvoor u een macro wilt opnemen.
  2. Kies Extra - Macro's - Macro opnemen.

Als het menu-item Extra - Macro's - Macro opnemen ontbreekt, zorg ervoor dat macro opnamefunctie is ingeschakeld in Extra - Opties-LibreOffice - Geavanceerd.

U ziet het kleine dialoogvenster Macro opnemen met slechts één knop, genaamd Opname stoppen.
  3. Voer de acties uit die in het document opgenomen moeten worden.

Druk op de Escape-toets om de selectie van een object op te heffen, aangezien macro-opname deze actie op dit moment niet met een muisklik vastlegt.
  4. Klik op Opname stoppen.

Nu verschijnt het dialoogvenster Macro, waarin u de macro kunt opslaan en uitvoeren.

Als u de opname wilt afbreken zonder een macro op te slaan, klikt u op de knop Opname stoppen van het dialoogvenster Macro opnemen.
  5. Als u de macro wilt opslaan, selecteert u eerst het object waar u de macro wilt opslaan in de keuzelijst Macro opslaan in.
  6. Als u de macro in een nieuwe bibliotheek of module wilt opslaan, klikt u op de knop Nieuwe bibliotheek of Nieuwe module en voert u een naam in voor de bibliotheek of module.
  7. Voer een naam in voor de nieuwe macro in het tekstvak Macronaam. Gebruik geen Basic-sleutelwoorden als een naam.
  8. Klik op Opslaan.

Beperkingen van de macro-recorder

De volgende acties worden niet opgenomen:

• Openen van vensters wordt niet opgenomen.
  • Handelingen die in een ander venster worden uitgevoerd dan waar de recorder gestart werd, worden niet opgenomen.
  • Vensterwisseling wordt niet opgenomen.
  • Handelingen die niet gerelateerd zijn aan de documentinhoud worden niet opgenomen. Bijvoorbeeld, wijzigingen gemaakt in het dialoogvenster Opties, Macro's beheren, Aanpassen.
  • Selecties worden alleen opgenomen als zijn worden uitgevoerd met het toetsenbord (cursorverplaatsing), maar niet bij gebruik van de muis.
  • De macro-recorder werkt alleen in Calc en Writer.

Verwante onderwerpen

Macro

Programmeren in LibreOffice