JDBC-verbinding

Jump to: navigation, search

Specificeert de opties voor het oproepen van een JDBC-database.

JDBC-voorbeelden

U kunt een JDBC-stuurprogrammaklasse gebruiken om vanuit LibreOffice een verbinding met een JDBC-database te maken. De stuurprogrammaklasse wordt geleverd door de fabrikant van de database. Twee voorbeelden van JDBC-databases zijn Oracle en MySQL.

Note.png De klasse voor het besturingsprogramma moet worden toegevoegd aan LibreOffice in Extra - Opties - LibreOffice - Geavanceerd.

Oracle-database

U kunt een JDBC-stuurprogramma gebruiken om een Oracle-database vanuit Solaris of Linux op te roepen. U hebt een ODBC-stuurprogramma nodig om de database vanuit Windows op te roepen.

On UNIX, ensure that the Oracle database client is installed with JDBC support. The JDBC driver class for the Solaris Oracle client version 8.x is located in the <Oracle client>/product/jdbc/lib/classes111.zip directory. You can also download the latest version from the Oracle web site.In het vak URL van gegevensbron voert u de locatie in van de Oracle-databaseserver. De syntaxis van de URL is afhankelijk van het databasetype. Raadpleeg de documentatie bij het JDBC-stuurprogramma voor meer informatie.

Voor een Oracle-database is de syntaxis van de URL als volgt:

oracle:thin:@hostnaam:poort:database_naam

• hostnaam is de naam van de machine waarop de Oracle-database uitgevoerd wordt. U kunt 'hostnaam' ook door het IP-adres van de server vervangen.
  • poort is de poort waar de Oracle-database luistert. Vraag de beheerder van uw database om het juiste poortadres.
  • database_naam is de naam van de Oracle-database. Vraag de beheerder van uw database om de juiste naam.

MySQL-database

Het stuurprogramma voor de MySQL-database is beschikbaar op de MySQL-website.

De syntaxis voor een MySQL-database is als volgt:

mysql://hostnaam:poort/database_naam

• hostnaam is de naam van de machine waarop de MySQL-database uitgevoerd wordt. U kunt 'hostnaam' ook met het IP-adres van de server vervangen.
  • poort is de standaardpoort voor MySQL-databases, namelijk 3306.
  • database_naam is de naam van de database.

URL van gegevensbron

Voer de URL voor de database in. Voor het MySQL JDBC-stuurprogramma voert u bijvoorbeeld "jdbc:mysql://<servernaam>/<naam van de database>" in. Voor meer informatie over het JDBC-stuurprogramma raadpleegt u de bijbehorende documentatie.

JDBC-stuurprogrammaklasse

Voer de naam van het JDBC-stuurprogramma in.

Warning.png Voordat u een JDBC-stuurprogramma kunt gebruiken, moet u het klassepad ervan toevoegen Kies Extra - Opties - LibreOffice'- Geavanceerd', en klik op de knop Klassepad. Start LibreOffice opnieuw op nadat u de informatie voor het pad hebt toegevoegd.

Klasse testen

Test de verbinding met de huidige instellingen.

Verificatie

Assistent Database