Tabulátorok beszúrása és szerkesztése

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

A vízszintes vonalzón megjelennek az aktuális bekezdés tabulátorai. Ha szeretné megváltoztatni a tabulátorokat, először gondolja át a módosítás hatókörét a következők szerint:

  • Az alapértelmezett tabulátorok megváltoztatása minden dokumentumra: Használja az Eszközök - Beállítások' - LibreOffice Writer - Általános' panelt.
  • A tabulátorokat minden olyan bekezdéshez megváltoztatja, amely az aktuális bekezdésstílust használja. Kattintson a jobb egérgombbal a bekezdésre, hogy megnyíljon a helyi menü, válassza innen a Bekezdésstílus szerkesztése parancsot, és válassza a Tabulátorok lapot.
  • A tabulátorok megváltoztatása egy vagy több bekezdésre: Jelölje ki a bekezdéseket, majd kattintson a vonalzóra.

A következőkben a fent említett feladatok megoldását ismertetjük.

A tabulátorpozíciót a vonalzóra kattintva vagy a Formátum - Bekezdés - Tabulátorok menüparancs kiválasztásával állíthatja be. Mindkét eljárás az aktuális bekezdésre vagy az összes kijelölt bekezdésre van hatással.

A balra igazított tabulátor beállításához kattintson egyszer a vonalzóra. A jobb egérgombbal kattintson a vonalzóra a helyi menü megjelenítéséhez, amelyben módosíthatja a tabulátor típusát.

Több tizedes tabulátor egymás utáni elhelyezéséhez kattintgasson a vonalzó bal szélén lévő ikonra addig, amíg a kívánt tabulátortípus meg nem jelenik, majd kattintson a vonalzóra.

Kijelölés Leírás:
Ikon
Balra igazított tabulátorok elhelyezése
Ikon
Jobbra igazított tabulátorok elhelyezése
Ikon
Tizedes tabulátorok elhelyezése
Ikon
Középre igazított tabulátorok elhelyezése

Kattintson duplán a vonalzóra a Bekezdés párbeszédablak megnyitásához.

Kattintson duplán a vonalzó fehér területére egy tabulátor beállításához. A Bekezdés párbeszédablak jelenik meg a Tabulátorok lappal az előtérben.

Tabulátorok áthelyezése a vonalzón

  • Helyezze át az egyes tabulátorpozíciókat a vonalzón az egér segítségével.
  • Több tabulátorpozíció mozgatásához a vonalzón a tabulátorra kattintás előtt nyomja meg a Shift billentyűt. Húzza az egyik tabulátort a Shift gomb lenyomása közben az adott tabulátor és a tőle jobbra lévők mozgatásához. A tabulátorok közötti térköz ugyanaz marad.
  • Nyomja meg a Ctrl billentyűt a tabulátor vonalzón húzása közben az adott tabulátor és a tőle jobbra levők mozgatásához. Ennek eredményeképp a tabulátorok közötti térköz a tabulátorok margóhoz viszonyított távolságával arányosan változik.

Tabulátorok tulajdonságainak módosítása

A tabulátortípus megváltoztatásához kattintson a vonalzón arra a tabulátorra, amelyet változtatni szeretne, majd a jobb egérgombbal nyissa meg a helyi menüt.

Tabulátorok törlése

Tabulátor törléséhez tartsa nyomva az egér gombját, és húzza a tabulátort a vonalzón kívülre.

Alapértelmezés megváltoztatása

Ha meg kívánja változtatni az alapértelmezett tabulátorpozíciók beállításait, további információkat a Beállítások párbeszédablak When in Writer: LibreOffice Writer - ÁltalánosWhen in Calc: LibreOffice Calc - ÁltalánosWhen in Draw: LibreOffice Draw - ÁltalánosWhen in Impress: LibreOffice Impress - Általános(modulnév) - Általános paneljén talál.

A vonalzó helyi menüje segítségével módosíthatja a megjelenített mértékegységet. Ezek a módosítások csak addig érvényesek, amíg ki nem lép a LibreOffice-ból, és csak arra a vonalzóra érvényesek, amelynek a helyi menüjében elvégezte a módosítást. Ha a vonalzó mértékegységét véglegesen módosítani kívánja, akkor az Eszközök - Beállítások - [Dokumentumtípus] - Nézet alatt módosítsa a mértékegységet.

When in Writer: ----

Related Topics

Vonalzó