Behúzás és térköz

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

Megadja a bekezdés behúzási és térközbeállításait.

Note.png A párbeszédablakban használt mértékegységek megváltoztatásához válassza az Eszközök - Beállítások - LibreOffice Writer - Általános lehetőséget, és jelöljön ki egy új mértékegységet a Beállítások területen.

When in Writer:

Tip.png A behúzások a vonalzó használatával is beállíthatók. A vonalzó megjelenítéséhez válassza a Nézet - Vonalzó lehetőséget.

Válassza a Formátum - Bekezdés - Behúzás és térköz fület

Válassza a Nézet - Stílusok és formázás lehetőséget, és az egyik bejegyzés helyi menüjéből válassza a Módosítás/Új - Behúzás és térköz fület.

Behúzás

Adja meg a bekezdésnek a bal és a jobb margótól való távolságát.

Szöveg előtt

Adja meg azt a távolságot, amennyivel beljebb szeretné húzni a bekezdést az oldalmargótól. Ha azt szeretné, hogy a bekezdés túlnyúljon az oldalmargón, negatív számot adjon meg. Balról jobbra haladó nyelvek esetén a bekezdés bal széle a bal margóhoz igazítva kerül behúzásra. Jobbról balra haladó nyelvek esetén a bekezdés jobb széle a jobb margóhoz igazítva kerül behúzásra.

Szöveg után

Adja meg azt a távolságot, amennyivel beljebb szeretné húzni a bekezdést az oldalmargótól. Ha azt szeretné, hogy a bekezdés túlnyúljon az oldalmargón, negatív számot adjon meg. Balról jobbra haladó nyelvek esetén a bekezdés jobb széle a jobb margóhoz igazítva kerül behúzásra. Jobbról balra haladó nyelvek esetén a bekezdés bal széle a bal margóhoz igazítva kerül behúzásra.

Első sor

Behúzza a bekezdés első sorát a megadott értékkel. Függő behúzás létrehozására írjon be egy pozitív értéket a „Szöveg előtt” és egy negatív értéket az „Első sor” mezőbe. Számozást vagy felsorolásjelet tartalmazó bekezdés első sorának behúzásához válassza a Formátum - Felsorolás és számozás lehetőséget.

When in Writer: Automatikus

When in Writer: Automatikusan behúz egy bekezdést a betűméretnek és a sorköznek megfelelően. Az Első sor mező beállításait a rendszer figyelmen kívül hagyja.

Térköz

A kiválasztott bekezdések közötti kihagyott hely nagyságát adja meg.

Bekezdés felett

Adja meg a bekezdések felett kihagyni kívánt hely méretét.

When in Draw: Ikon a Formázás eszköztáron:

When in Draw: {When in Draw: {When in Impress: Ikon a Formázás eszköztáron:

When in Impress: {When in Impress: {

Bekezdés alatt

Adja meg a kijelölt bekezdések alatti kihagyott hely méretét.

Ne tegyen térközt azonos stílusú bekezdések közé

A bekezdés előtti vagy mögötti térközt nem alkalmazza, ha az előző és következő bekezdések bekezdésstílusa azonos a jelenlegiével.

Sorköz

Adja meg a bekezdésen belül érvényes sortávolságot.

Egyszeres

Egyszeres sorközt alkalmaz az aktuális bekezdésben. Ez az alapbeállítás.

Másfeles

A sortávolságot 1,5 sorra állítja be.

Dupla

A sortávolságot két sorra állítja be.

Arányos

Válassza ezt a beállítást, és adjon meg egy százalékértéket a mezőben, ahol a 100% felel meg az egyszeres sorköznek.

Legalább

A minimális térközt a mezőbe beírt értékre állítja.

Tip.png Ha egy bekezdésen belül eltérő betűméreteket használ, a sorköz automatikusan a legnagyobbhoz igazodik. Ha jobban szeretne azonos sorközöket megadni minden sorhoz, adja meg a Legalább mezőben azt az értéket, amely a legnagyobb betűmérethez megfelel.

Vezető

Két sor közötti függőleges terület magasságát adja meg.

When in Writer: Fix szélességű

When in Writer: Beállítja a sorközt pontosan arra az értékre, amit a mezőben megadott. Ez levágott karaktereket eredményezhet.

/

Adja meg a sorok közötti térköz értékét.

Előnézetmező

Az aktuális kijelölés előnézetét jeleníti meg.

When in Writer: Soregyen

When in Writer: Bekapcsolás

When in Writer: A szöveg minden sorának alapvonalát egy függőleges dokumentumrácshoz igazítja, így minden sor egyforma magas lesz. A funkció használatához előbb aktiválni kell az aktuális oldalstílus Soregyen beállítását. Ennek végrehajtásához válassza a Formátum - Oldal lehetőséget, kattintson az Oldal fülre, majd válassza a Soregyen mezőt az Elrendezés beállításai területen.

When in Writer: ----

Related Topics

Bekezdések behúzása

Soregyenben írás