Glosariu xeneral

Jump to: navigation, search

Pa facilita-y l'empiezu con LibreOffice, nesti glosariu esplicámos-y los términos más importantes colos que se va atopar casi siempres.

Recurra al glosariu pa consultar los términos que desconoza de cualquier aplicación de LibreOffice.

Sistema numbéricu

Un sistema numbéricu determinar el númberu de caráuteres disponibles pa representar númberos. El sistema decimal, por exemplu, basar nos númberos del 0 al 9, el sistema binariu, nos númberos 1 y 2, y el hexadecimal, nun conxuntu de 16 caráuteres (del 0 al 9 y de l'A a la F).

Enllaz

La orde Enllaces atopar nel menú Editar. La orde namái pue activase si'l documentu actual contien, a lo menos, un enllaz. Al inxertar un oxetu, por exemplu una imaxe, pue copiase directamente nel documentu o inxertalo en forma de enllaz.

Al copiar l'oxetu directamente nel documentu, el tamañu del mesmu amóntase (a lo menos) nuna proporción equivalente al tamañu del oxetu en bytes. Si guarda'l documentu y depués abrir n'otru equipu, l'oxetu inxertáu va siguir nel mesmu llugar del documentu.

Si inxerta l'oxetu como enllaz, el programa namái introduz nesi puntu una referencia al nome de ficheru. El tamañu de ficheru del documentu namái s'amonta na proporción que rica la inclusión de la ruta y ficheru. Agora bien, si abre'l documentu con otru equipu, por que l'oxetu pueda visualizase ye imprescindible que el ficheru al cual ta enllazáu atópese esactamente nel mesmu allugamientu definida na referencia.

Por aciu Editar - Enllaces puen vese los ficheros que tán enllazaos col documentu. Si ye precisu, los enllaces puen quitar.

Base de datos SQL / Sirvidor SQL

Una base de datos SQL ye un sistema con una interfaz SQL. Les bases de datos SQL puen usase en redes vecera-sirvidor nes cualos dellos veceros disponen d'accesu a un sirvidor central (por exemplu, un sirvidor SQL), d'ende que tamién se denominen bases de datos de sirvidor SQL o sirvidores SQL pa embrivir.

En LibreOffice, puen integrase bases de datos SQL esternes. Puen allugase tantu nel sistema local como en rede. L'accesu consiguir por aciu ODBC o un Native Driver integráu en LibreOffice .

SQL

El Llinguaxe de consultes estructurado (SQL) utilizar pa crear consultes de base de datos. LibreOffice dexa formular consultes en SQL o de forma interactiva por aciu el mur.

Guardáu relativu y absolutu

En dellos diálogos (por exemplu en Editar - Testu automáticu) pue escoyese si guardar los ficheros de forma relativa o absoluta.

Si opta por guardar de forma relativa, les referencies a los gráficos enllastraos o a otros oxetos del documentu van guardar de forma relativa al respective del so allugamientu nel sistema de ficheros. En tal casu, nun importa'l llugar onde se grabara'l directoriu de referencia. Los ficheros van atopar con independencia del so allugamientu, siempres y cuando la referencia permaneza na mesma unidá o volume. Esto ye importante por que un documentu tea disponible pa otros equipos con una estructura de directorios, nomes d'unidá o volume totalmente distintos. Tamién s'encamienta guardar de forma relativa si quier crease una estructura de directorios nun sirvidor d'Internet.

Si prefier guardar de forma absoluta, toles referencies a otros ficheros van definise tamién como absolutes y van basase na unidá, volume o directorio raíz respectivos. La ventaya ye que'l documentu que contién les referencies pue movese a otros directorios o carpetes y les referencies van siguir siendo válides.

Güérfanes y vilbes

Les llinies güérfanu y viudu son términos tipográficos que se vienen utilizando dende fai enforma tiempu. Una llinia viuda ye la última llinia d'un párrafu que se queda aisllada na parte cimera de la páxina siguiente. Pel so llau, la llinia güérfana ye la primer llinia d'un párrafu que se queda aisllada na parte inferior de la páxina anterior. LibreOffice dexa evitar estos efeutos antiestéticos de mou automáticu, en función d'un determináu estilu de párrafu. Inclusive pue configurase el númberu mínimu de llinies que tienen d'apaecer siempres xuntes nuna páxina.

RTF

RTF (Rich Text Format, Formatu de testu arriquecíu) ye un formatu de ficheru desenvueltu pal intercambiu de ficheros de testu. Una de les sos carauterístiques especiales ye que'l formatu convertir n'información de testu legible directamente. Desgraciadamente, los ficheros creaos son relativamente grandes en comparanza con otros formatos.

Base de datos relacional

Un RDBMS (relational database management system) ye un sistema de bases de datos que dexa alministrar la información per mediu de tables rellacionaes ente sigo. Si plániase afechiscamente la base de datos, queda garantizáu que, con una sola introducción de la información, ésta pue tratase en función de les diverses relaciones que s'establecen ente los datos.

Un sistema de xestión de bases de datos relacional (RDBMS) ye un programa que dexa crear, anovar y alministrar una base de datos relacional. Un RDBMS utiliza espresiones SQL (Structured Query Language, Llinguaxe de consulta estructurado) que l'usuariu escribe o que s'atopen nun programa d'aplicación y crea, anova o apurre accesu a la base de datos.

Un bon exemplu de base de datos relacional ye una base de datos de compres con tables de Veceru, Compra y Factura. La tabla Factura nun contién realmente datos de veceros nin de compres; sicasí, sí contien, al traviés d'un enllaz relacional o rellación, referencies a los campos correspondiente de les tables de veceros y de compres (por exemplu, el campu DÍI veceru de la tabla de veceros).

Conformidá de rexistru

Conformidá de rexistru ye un conceutu tipográficu que s'emplega n'impresión. Esti términu alude a la impresión congruente de les llinies nuna área de tipu na parte anterior y posterior de les páxines de llibros, periódicos y revistes. La función Conformidá de rexistru facilita la legibilidad d'estes páxines al evitar que les solombres grises rellumen ente les llinies de testu. El términu conformidá de rexistru tamién se refier a les llinies en columnes de testu axacentes que tienen el mesmu altor.

Si un párrafu, estilu de párrafu o estilu de páxina definir con conformidá de rexistru, les llinies de referencia de los caráuteres afectaos allíniense al respective d'una cuadrícula vertical de páxina, seya como quier el tamañu del tipu de lletra o de si hai o non gráficos. Si deseyar, la configuración de la cuadrícula pue establecese como propiedá d'Estilu de páxina.

Clave primaria

Una clave principal actúa como identificador esclusivu de campos de bases de datos. La identificación esclusiva de campos de bases de datos emplegar enbases de datos relacionales pa poder aportar a los datos d'otres tables. Si una referencia a una clave principal efeutuar dende otra tabla, denominar clave esterna.

En LibreOffice les llaves primaries definir na vista de Diseñu d'una tabla col comandu correspondiente pal campu escoyíu por aciu el menú contestual d'una testera de filera.

PNG

PNG (Portable Network Graphics, Imaxes de rede portátiles) ye un formatu de ficheros gráficos que'l so usu estender cada vez más n'Internet. Los ficheros tán estruyíos con un factor de compresión seleicionable y, a diferencia del formatu JPG, los ficheros PNG estruyir ensin perda d'información. PNG pue guardar imaxes de 24 y 8 bits en color, escala de grises y blancu y negru y, si deseyar, incluyir canales alfa que puen utilizase como atributos de tresparencia. Les imaxes PNG entellazaes puen cargase de cuenta que s'amuese, por exemplu, 1 filera (o columna) de cada 10. El restu de la imaxe cárgase de siguío.

OpenGL

OpenGL ye un llinguaxe de gráficos 3D desenvueltu primeramente pola empresa SGI (Silicon Graphics Inc). Suélense utilizar dos dialectos d'esti llinguaxe: Microsoft OpenGL, desenvueltu pa utilizase en Windows NT, y Cosmo OpenGL, creáu por SGI. Esti postreru representa un llinguaxe de gráficos independiente pa toles plataformes y cualquier tipu d'equipu que pue utilizase, inclusive, en máquines ensin fornir con hardware de gráficos 3D específicu.

OLE

Los oxetos OLE puen enllazase a un documentu destín o encuallase. La incrustación inxerta una copia del oxetu y detalles del programa fonte nel documentu destín. Si deseya editar l'oxetu, a cencielles active'l programa fonte faciendo una doble pulsación nel oxetu.

ODBC

Coneutividad abierta de bases de datos (ODBC, Open Database Connectivity) ye un protocolu que dexa a les aplicaciones aportar a sistemes de bases de datos. El llinguaxe de consulta emplegáu ye'l Llinguaxe de consultes estructurado (SQL, Structured Query Language). LibreOffice dexa determinar si utilizarán ordes SQL pa executar consultes pa una base de datos específica. Otra posibilidá ye utilizar l'ayuda interactiva pa definir la consulta por aciu pulsaciones del mur y faer que LibreOffice traducir a SQL automáticamente.

Oxetu

Un oxetu ye un elementu asitiáu na pantalla y que contién informaciones. Pue tratase, por exemplu, de los datos d'una aplicación, como testos o imaxes.

Los oxetos son independientes y nun s'inflúin recíprocamente. A cada oxetu que contién datos asígnense-y determinaos comandos. Asina, un oxetu d'imaxe inclúi comandos pa la edición d'imaxes; una fueya de cálculu, comandos pa realizar cálculos, etc.

Menú contestual

P'activar el menú contestual d'un oxetu, en primer llugar faiga clic nel oxetu col botón esquierdu del mur pa escoyelo. De siguío, faiga clic col botón derechu del mur. Dellos menúes contestuales puen abrir anque nun s'escoyera l'oxetu. Los menúes contestuales atopar en casi toes partes en LibreOffice.

Axuste ente caráuteres

Esti conceutu denominar Kerning n'inglés. Referir al amenorgamientu del espaciu asitiáu ente dos letra allegantes, por exemplu, l'a y la n. Col axuste sume la irregularidá de los buecos que dixebren los caráuteres y consíguese una escritura d'aspeutu homoxéneu.

Les tables d'axuste ente caráuteres contienen información sobre los pares de lletres que riquen más espaciáu. Diches tables suelen formar parte de la fonte.

JDBC

La API Java Database Connectivity (JDBC) pue usase pa coneutase con una base de datos dende LibreOffice. El controladores de JDBC escribir nel llinguaxe de programación Java y nun son esclusivos de nenguna plataforma.

Formateáu

El formatu referir a la distribución visual del testu por aciu d'un procesador de testu o un programa de autoedición. Ello inclúi la definición del formatu de papel, los bordes de páxina, los tipos de lletra y los efeutos de tipu de lletra, según les sangríes y los espacios. Pue dase formatu a testu directamente o colos estilos qu'apurre LibreOffice.

Botón de xirar

1. Nos controles de formulariu, un botón de seleición ye una propiedá d'un campu numbérico, un campu moneda, riolo fecha, o riolo hora. Si la propiedá "Botón de seleición" ta habilitada, el campu amuesa los símbolos de flecha qu'apunten en direiciones opuestes, yá seya vertical o horizontalmente.
  2. Nel IDE de Basic, un botón de seleición ye'l nome usáu pel campu numbéricu xuntu colos dos símbolos de fleches.

Pue escribir un valor numbéricu nel campu axacente al botón de seleición, o escueya'l valor colos símbolos de: flecha escontra riba o flecha escontra baxo del botón de seleición. Nel tecláu usté pue primir les tecles de flecha escontra riba o flecha escontra baxo p'amontar o amenorgar el valor. Usté pue primir les tecles de Re Pág o Av Pág pa escoyer el valor máximu o mínimu.

Si'l campu siguiente a un botón de seleición define valores numbéricos, pue definir tamién una Unidá de midida, por exemplu, 1 cm o 5 mm, 12 pt o 2".

DDE

DDE significa "Dynamic Data Exchange" (intercambiu dinámicu de datos), un precursor de OLE, "Object Linking and Embedding" (Vinculación ya incrustación d'oxetos). DDE enllaza los oxetos al traviés de referencies de ficheru, nun los encualla.

Pa crear un enllaz DDE utilice'l procedimientu siguiente: Escueya caxelles d'una fueya de cálculu de LibreOffice Calc, cópieles nel cartafueyu, camude a otra fueya de cálculu y escueya el diálogu Editar - Pegáu especial. Escueya la opción Enllaz pa inxertar el conteníu como enllaz DDE. Al activar un enllaz, l'área de caxelles inxertada va lleer del ficheru orixinal.

Complex Text Layout (CTL)

Los idiomes con scripts complexos puen tener dalguna de les siguientes carauterístiques o toes elles:

• L'idioma escribir con caráuteres o signos compuestos de delles partes
  • La direición del testu ye de derecha a esquierda.

Anguaño, LibreOffice almiti como idiomes CTL l'hindi, el thai, l'hebréu y l'árabe.

Habilite la compatiblidad con CTL al traviés de Ferramientes - Opciones - Configuración d'idioma - Idiomes.

Oxetu Bézier

Les curves de Bézier, asina llamaes pol nome del matemáticu francés (Pierre Bézier) que les desenvolvió , son curves definíes matemáticamente que s'utilicen n'aplicaciones gráfiques bidimensionales. La curva ta definida por cuatro puntos: la posición inicial, la posición final y dos asities entemedies. Los oxetos de Bézier puen modificar moviendo dichos puntos col mur.

ASCII

Sigles correspondientes a American Standard Code for Information Interchange. ASCII ye un xuegu de caráuteres concebíu pa la visualización de los mesmos nos PC. Ta formáu por 128 caráuteres, ente los que s'inclúin lletres, cifres, signos de puntuación y símbolos. El xuegu de caráuteres ASCII ampliáu contién 256 caráuteres. Cada unu d'ellos tien asignáu un númberu irrepetible, que recibe'l nome de códigu ASCII.

Nes páxines HTML namái tienen d'apaecer caráuteres del conxuntu de caráuteres ASCII de 7 bits. El restu de caráuteres, como'l umlaut del alemán, indicar por aciu códigos específicos. El filtru d'esportación de LibreOffice efeutúa les conversiones necesaries de forma automática.

Acoplar

Delles ventanes de LibreOffice, por exemplu la ventana de "Estilos y formatéu" y el "Navegador", son ventanes "acoplables". Pue mover estes ventanes, camudar el so tamañu o acoplales a un borde. En cada unu de los bordes puen acoplase ventanes sobre o al pie de otres; depués pue camudar les proporciones relatives de cada ventana moviendo los sos bordes.

Pa desacoplar y volver acoplar, prima la tecla Ctrl y faiga doble clic nuna área balera de la ventana. Na ventana de "Estilos y formatéu", tamién pue faer un doble click sobre l'área gris, cerca de los iconos, mientres caltién primida la tecla Ctrl.

Acoplar (Tapecimientu automáticu)

Nel borde de cualquier ventana que tenga una ventana acoplada hai un botón que dexa amosala o anubrila.

• Si fai clic nel estremu de la ventana p'amosar la ventana, dicha ventana va ver en pantalla hasta que se vuelva a anubrir de forma manual (col mesmu botón).
  • Si amuesa la ventana faciendo clic nel borde de la ventana, actívase la función de tapecimientu automáticu. La función de tapecimientu automáticu dexa amosar momentáneamente una ventana oculta calcando'l so borde. Cuando se fai clic nel documentu, la ventana acoplada anubrir de nuevu.

Formatos manuales y automáticos

Si aplícase formatu a un documentu ensin estilos, denominar formatu "directu". Por tal conceutu entiéndese modificar testu o otros oxetos, por exemplu marcos o tables, por aciu l'aplicación directa de dellos atributos. El formatu namái s'aplica al área escoyida y tolos cambeos tienen de faese ún por ún. Per otru llau, los estilos nun s'apliquen directamente al testu, sinón que se definen na ventana Estilu y formatu y, de siguío, aplíquense. Una de les ventayes ye que, al camudar un estilu, modifíquense coles mesmes toles partes del documentu que tengan asignáu dichu estilu.

Pues desaniciar el formatu direutu del documentu seleicionando'l testu ensembre coles tecles d'accesu direutu Ctrl+A y, de siguío, escoyendo Formatu - Llimpiar formatu direutu.

IME

IME significa Input Method Editor (Editor de métodos d'entrada). Tratar d'un programa que dexa al usuariu escribir caráuteres complexos de xuegos de caráuteres non occidentales al traviés d'un tecláu estándar.