Jellemzők másolása a Formátumecsettel

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

A Formátumecset eszköz egy szövegkijelölés vagy objektum formázásainak lemásolására, és egy másik szövegkijelölésre vagy objektumra alkalmazásra használható.

Note.png A Calcban a Formátumecset csak a cellaformázásra vonatkozik.
 1. Válassza ki a szöveget vagy az objektumot, amelynek formátumát át kívánja másolni.
 1. A Standard eszköztáron kattintson a Formátumecset ikonra.

  A kurzor egy festékesvödörré változik.

  Ha a formázást egynél több kijelölésre szeretné alkalmazni, kattintson duplán a Formátumecset
  Ikon
  ikonra. A formázások alkalmazása után kattintson ismét az ikonra.
 2. Jelölje ki szöveget, illetve objektumot, amelyre a formázást alkalmazni kívánja.
Tip.png Alapesetben csak a karakterformázás kerül átmásolásra, a bekezdésformázás felvételéhez tartsa nyomva a Ctrl billentyűt a kattintáskor. Csak a bekezdésformázás másolásához tartsa nyomva a Ctrl+Shift billentyűkombinációt a kattintáskor.

A bekezdésformátumok a teljes bekezdésre alkalmazott formátumok. A karakterformátumok pedig a bekezdés egy részére alkalmazottak. Ha például a félkövér formátumot az egész bekezdésre alkalmazza, akkor a félkövér formátum bekezdésformátum. Ezután ha megszünteti a bekezdés egy részén a félkövér formátumot, akkor a félkövér formátum bekezdésformátum marad, de a már nem félkövér rész egy „nem félkövér” karakterformátummal fog rendelkezni.

Az alábbi táblázatban felsoroljuk a Formátumecsettel lemásolható formázási jellemzőket:

Kijelölés típusa Megjegyzés
Semmi sincs kijelölve, de a kurzor szövegben van Az aktuális bekezdés formázását, valamint a szövegiránynak megfelelően következő karakter karakterformázását másolja le.
Szöveg van kijelölve Az utolsó kijelölt karakter formázását és a karaktert tartalmazó bekezdés formázását másolja le.
Keret van kijelölve Copies the frame attributes that are defined in Format - Frame and Object - Properties dialog. The contents, size, position, linking, hyperlinks, and macros in the frame are not copied.
Objektum van kijelölve A Formátum - Kép vagy Formátum - Rajzobjektum párbeszédablakban megadott objektumformázásokat másolja le. Az objektum tartalma, mérete, pozíciója, hiperhivatkozásai és makrói nem másolódnak le.
Űrlap-vezérlőelem van kijelölve Nem támogatott
Rajzobjektum van kijelölve Minden formázási jellemzőt lemásol. Az Impress és Draw programokban az objektumok szövegtartalma és másolódik.
Szöveg van kijelölve egy Calc-cellán belül Nem támogatott
Writer-táblázat vagy cella van kijelölve A Formátum - Táblázat párbeszédablak Táblázat, Szövegbeosztás, Szegélyek és Háttér lapjain megadott formázásokat másolja le. A bekezdés- és karakterformázás szintén lemásolódik.
Calc-táblázat vagy cellák vannak kijelölve Lemásolja a Formátum - Cellák párbeszédablakban megadott formázásokat, valamint a cellatartalom formázásait.