Mittayksikköjen muunnokset

Jump to: navigation, search

Joissakin valintaikkunoissa voidaan syöttää mittausarvoja syöttökenttiin. Jos syötetään vain numeroarvo, käytetään oletusmittayksikköä.

Writerin tekstiasiakirjojen oletusmittayksikkö määritetään valintaikkunasta, joka avataan valitsemalla Työkalut - Asetukset - LibreOffice Writer - Yleistä. Calcissa, Draw'ssa ja Impressissä avataan sovellukseen tyypiltään sopiva asiakirja ja avataan sitten vastaava Yleistä-lehti kuin Writerissakin.

Pituusyksiköitten syöttökenttiin voidaan lisätä mittayksikkö käyttäen seuraavia lyhyenteitä:

Yksikön lyhenne Selitys
mm millimetri
cm senttimetri
in tai " tuuma
pi pica
pt piste

Yksiköiden muunnoskaavat ovat:

• 1 cm = 10 mm
  • 1 tuuma = 2,54 cm
  • 1 tuuma = 6 picaa = 72 pistettä

Esimerkiksi tekstiasiakirjasta avataan Muotoilu - Kappale - Sisennykset ja välit. Sisennetään kappaletta yhdellä tuumalla, niin että syötetään 1 in tai 1" "Vasemmalta"-kenttään. Kappaleen sisentämiseksi 1 cm:llä, syötetään 1 cm syöttökenttään.

Tip.png Suurimman tai pienimmän sallitun arvon syöttäminen tapahtuu napsauttamalla nykyistä arvoa ja sitten painamalla Page Up - tai Page Down -näppäintä vastaavasti.