Együttműködés

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

A LibreOffice Writer, Impress és a Draw alkalmazásban egyszerre csak egy felhasználó nyithatja meg dokumentumot írás céljára. A Calc alkalmazásban egyszerre több felhasználó is megnyithatja írásra a munkafüzeteket.

Együttműködés a Calc alkalmazásban

A LibreOffice Calc alkalmazásban a dokumentummegosztás egyszerre több felhasználónak engedélyezi az írásos hozzáférést. Minden felhasználónak, aki együtt kíván működni, be kell írnia a nevét az Eszközök - Beállítások' - LibreOffice - Felhasználó adatai' panellapon.

Warning.png Egyes parancsok nem állnak rendelkezésre (szürke színnel jelennek meg), ha a változások követése vagy a dokumentummegosztás aktiválva van. Új munkafüzet esetén a szürke színnel megjelenő elemeket nem lehet alkalmazni.

Új munkafüzet létrehozása

„A” felhasználó egy új munkafüzet-dokumentumot hoz létre. Az alábbiak lehetségesek:

  • A felhasználó nem kívánja együttműködésre megosztani a munkafüzetet.

    „A” felhasználó megnyitja, szerkeszti és menti a dokumentumot, mint azt a Writer-, Impress- és Draw-dokumentumok esetén ismertettük.
  • A felhasználó meg kívánja osztani együttműködésre a munkafüzetet.

    A felhasználó az Eszközök - Dokumentum megosztása menüparancsot választja annak érdekében, hogy a dokumentumhoz aktiválja ez együttműködési funkciókat. Egy párbeszédablak jelenik meg, ahol a felhasználó engedélyezheti, illetve letilthatja a megosztást. Ha a felhasználó engedélyezi a megosztást, dokumentumot az alkalmazás megosztott módban menti el, ami a címsorban is látható.

Az Eszközök - Dokumentum megosztása parancs használható az aktuális dokumentum megosztásának engedélyezésére vagy letiltására. Ha a megosztott dokumentumot nem megosztott módban kívánja használni, akkor a megosztott dokumentumot mentse egy másik néven vagy útvonalon. Ezzel egy olyan másolatot készít a munkafüzetről, amely nincs megosztva.

Munkafüzet megnyitása

„A” felhasználó egy munkafüzet-dokumentumot nyit meg. Az alábbiak lehetségesek:

  • A munkafüzet-dokumentum nincs megosztott üzemmódban.

    A felhasználó megnyithatja, szerkesztheti és mentheti a dokumentumot, mint azt a Writer-, Impress- és Draw-dokumentumok esetén ismertettük.
  • A munkafüzet-dokumentum megosztott üzemmódban van.

    A felhasználó egy üzenetet kap arról, hogy a dokumentum megosztott módban van, és hogy egyes funkciók nem állnak rendelkezésre ebben a módban. A felhasználó a jövőre nézve letiltja ezt az üzenetet. Miután az OK gombra kattintott, a dokumentum megosztott módban megnyílik.

Megosztott munkafüzet-dokumentum mentése

„A” felhasználó ment egy munkafüzet-dokumentumot. Az alábbiak lehetségesek:

  • A dokumentumot nem módosította és mentette más felhasználó, mióta az „A” felhasználó megnyitotta a dokumentumot.

    A dokumentumot a program menti.
  • A dokumentumot módosította és mentette más felhasználó, mióta az „A” felhasználó megnyitotta a dokumentumot.

    A módosítások nem ütköznek, a dokumentumot a program menti.

    Ha a módosítások ütköznek, akkor az Ütközése feloldása párbeszédablak jelenik meg. Az „A” felhasználónak el kell döntenie, hogy melyik verziót tartja meg – „Saját megtartása” vagy „Más megtartása”. Miután feloldott minden ütközést, a dokumentumot a program menti. Miközben az „A” felhasználó feloldja az ütközéseket, más felhasználó nem tudja menteni a dokumentumot.
  • Az adott pillanatban egy másik felhasználó próbálja menteni a megosztott dokumentumot, és ütközéseket old fel.

    Az „A” felhasználó egy üzenetet kap arról, hogy egyesítés van folyamatban. Az „A” felhasználó visszavonhatja a mentési parancsot, vagy megpróbálkozhat a mentéssel később.

Miután a felhasználó sikeresen mentette a megosztott munkafüzetet, a dokumentumot a program újratölti a mentési parancs után, így a munkafüzet tartalmazza minden felhasználó legfrissebb módosítását. Ha más felhasználó módosította a tartalmat, az „idegen módosítások hozzáadva” üzenet jelenik meg.

Együttműködés Writer, Impress és Draw alkalmazásban

A Writer, az Impress, a Draw és a Calc modulok mindegyikében lehetséges a fájlok zárolása, ha nincs engedélyezve a dokumentummegosztás. Ez a fájlzárolás akkor is rendelkezésre áll, ha a dokumentumhoz különböző operációs rendszerekről férnek hozzá:

„A” felhasználó egy dokumentumot nyit meg. Az alábbiak lehetségesek:

  • A dokumentum nincs zárolva más felhasználó által.

    Ez a dokumentum „A” számára olvasható és írható módon nyílik meg. A dokumentum más felhasználók számára zárolva van, amíg „A” felhasználó be nem zárja a dokumentumot.
  • A dokumentum „csak olvasható” attribútummal van megjelölve a fájlrendszeren.

    Ez a dokumentum csak olvasható módban nyílik meg. A szerkesztése nem engedélyezett. Az „A” felhasználó csak úgy mentheti a dokumentumot, ha más fájlnevet vagy útvonalat használ. Az „A” felhasználó ezt a másolatot szerkesztheti.
  • A dokumentumot más felhasználó zárolta.

    „A” felhasználó egy párbeszédablakot lát, amely értesíti arról, hogy a dokumentum zárolva van. A párbeszédablak felajánlja a lehetőséget, hogy a dokumentumot megnyissa csak olvasható módban, vagy megnyisson egy másolatot szerkesztéshez, illetve megszakítsa a Megnyitás parancsot.

Felhasználói hozzáférési engedélyek és dokumentumok megosztása

Néhány feltételnek teljesülnie kell felhasználói jogosultságokat kezelő operációs rendszereken.

  • A megosztott fájlnak olyan helyen kell lennie, amelyet minden munkatárs elérhet.
  • A fájlhozzáférési engedélyeket mind a dokumentumra, mind annak zárolófájljára úgy kell beállítani, hogy minden munkatárs létrehozhassa, törölhesse és módosíthassa a fájlokat.
Warning.png Az írási jog azt is megengedi a többi felhasználónak, hogy (véletlenül vagy szándékosan) törölve vagy cserélje a fájlt.

Related Topics

Mentés másként