Col·laboració

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

Al LibreOffice Writer, Impress i Draw, només un usuari pot obrir un document per a l'escriptura. Al Calc, molts usuaris poden obrir el mateix full de càlcul per escriure-hi al mateix temps.

Col·laboració al Calc

Al LibreOffice Calc, l'opció de compartir documents permet l'accés d'escriptura simultani per a diversos usuaris. Tots els usuaris que volen col·laborar han d'introduir un nom a la pestanya Eines - Opcions' - LibreOffice - Dades de l'usuari'.

Warning.png Algunes ordres no estan disponibles (ombrejades) quan canvieu el seguiment o quan s'activa l'opció de compartir el document. Per a un full de càlcul nou, no podeu aplicar ni inserir els elements ombrejats.

Creació d'un full de càlcul nou

L'usuari A crea un document de full de càlcul nou. Es poden aplicar les condicions següents:

  • L'usuari no vol compartir el full de càlcul per col·laborar.

    Un usuari A obre, edita i desa el document tal com s'ha descrit anteriorment per a un document del Writer, l'Impress i el Draw.
  • L'usuari vol compartir el document per col·laborar.

    L'usuari selecciona Eines - Comparteix el document per activar les funcions de col·laboració per a aquest document. S'obrirà un diàleg on l'usuari pot triar habilitar o inhabilitar l'opció de compartir. Si l'usuari l'habilita, el document es desarà en mode compartit, que també es mostra a la barra de títol.

L'ordre Eines - Comparteix el document es pot utilitzar per canviar el mode del document actual de mode no compartit a mode compartit. Si voleu utilitzar un document compartit en mode no compartit, deseu el document amb un altre nom o en un altre camí. Això crea una còpia del full de càlcul que no és compartida.

Obertura d'un full de càlcul

L'usuari A obre un document de full de càlcul. Es poden aplicar les condicions següents:

  • El document de full de càlcul no es troba en mode compartit.

    L'usuari pot obrir, editar i desar el document tal com s'ha descrit anteriorment per a documents del Writer, l'Impress i el Draw.
  • El document de full de càlcul es troba en mode compartit.

    L'usuari veu un missatge que indica que el document es troba en mode compartit i que algunes funcions no estan disponibles en aquest mode. L'usuari pot inhabilitar aquest missatge per al futur. Després de fer clic a D'acord, el document s'obre en mode compartit.

Desar un document de full de càlcul compartit

L'usuari A desa un document compartit. Es poden aplicar les condicions següents:

  • El document no ha estat modificat ni desat per un altre usuari des que l'usuari A va obrir el document.

    El document s'ha desat.
  • El document ha estat modificat i desat per un altre usuari des que l'usuari A va obrir el document.

    Si els canvis no entren en conflicte, es desa el document.

    Si els canvis entren en conflicte, es mostrarà el diàleg Resolució de conflictes. L'usuari A ha de decidir quina versió vol mantenir dels conflictes , "Mantingues la meva" o "Mantingues l'altra". Quan s'hagin resolt tots els conflictes, es desa el document. Mentre un usuari A resol els conflictes, cap altre usuari no pot desar el document compartit.
  • Un altre usuari intenta desar el document compartit i resol conflictes en aquest moment.

    L'usuari A veu un missatge que indica que hi ha una combinació en curs. L'usuari A pot triar entre cancel·lar l'ordre de desar en aquest moment, o tornar a intentar desar més tard.

Quan un usuari desa correctament un full de càlcul compartit, el document s'actualitzarà després de l'ordre Desa per tal que el full de càlcul mostri la versió més recent de tots els canvis que han desat tots els usuaris. Un missatge mostra que "s'han afegit canvis externs" quan un altre usuari ha canviat el contingut.

Col·laboració al Writer, a l'Impress i al Draw

Per a tots els mòduls del Writer, l'Impress, el Draw i el Calc, quan l'opció de compartir documents no està habilitada, es pot bloquejar un fitxer. El bloqueig d'un fitxer està disponible fins i tot quan s'accedeix al mateix document des de diferents sistemes operatius:

L'usuari A obre un document. Es poden aplicar les condicions següents:

  • El document no està bloquejat per cap altre usuari.

    L'usuari A obrirà aquest document amb accés de lectura i escriptura. El document estarà bloquejat per a la resta d'usuaris fins que l'usuari A no tanqui el document.
  • El sistema de fitxers marca el document com a "només de lectura".

    Aquest document s'obrirà en mode només de lectura. No es permet l'edició. L'usuari A pot desar el document mitjançant un altre nom de document o un altre camí. L'usuari A pot editar aquesta còpia.
  • El document està bloquejat per un altre usuari.

    L'usuari A veu un diàleg que li indica que el document està bloquejat. El diàleg permet obrir el document en mode només de lectura, obrir una còpia per editar-lo o cancel·lar l'ordre Obre.

Permisos d'accés de l'usuari i compartir documents

Cal que es complexin diverses condicions en sistemes operatius amb gestió de permisos d'usuari.

  • El fitxer compartit ha de residir en una ubicació on tots els col·laboradors hi puguin accedir.
  • Els permisos de fitxer tant per al document com per al fitxer de bloqueig corresponent han d'estar definits de manera que tots els col·laboradors puguin crear, suprimir i canviar els fitxers.
Warning.png L'accés d'escriptura també permet que altres usuaris suprimeixin o canviïn un fitxer (accidentalment o deliberada).

Related Topics

Anomena i desa