Over converteren van Microsoft Office-documenten

Jump to: navigation, search

LibreOffice kan automatisch Microsoft Office 97/2000/XP-documenten openen. Sommige layout-functies en opmaakkenmerken in meer gecompliceerde Microsoft Office-documenten worden in LibreOffice echter anders verwerkt of niet ondersteund. In geconverteerde bestanden moet de opmaak daarom soms handmatig gewijzigd worden. Hoeveel u opnieuw moet opmaken, is gerelateerd aan de complexiteit van de structuur en opmaak van het brondocument. LibreOffice kan geen Visual Basic Scripts uitvoeren, maar kan ze wel laden zodat u ze kunt analyseren.

Note.png De meest recente versies van LibreOffice kunnen de Microsoft Office Open XML-document formaten met de extensies docx, xlsx en pptx laden en opslaan. Dezelfde versies kunnen ook een aantal Excel Visual Basic scripts uitvoeren, als u deze functie bij LibreOffice - PreferencesExtra- Opties - Laden/Opslaam - VBA-eigenschappen.

In de volgende lijsten staat een algemeen overzicht van Microsoft Office-functies die conversieproblemen kunnen veroorzaken. U kunt de inhoud van het geconverteerde document gewoon blijven gebruiken of ermee werken.

Microsoft Word

1. AutoVormen
  2. Revisiemarkeringen
  3. OLE-objecten
  4. Bepaalde besturingselementen en Microsoft Office-formuliervelden
  5. Indices
  6. Opmaak van tabellen, frames en meerdere kolommen
  7. Hyperlinks en bladwijzers
  8. Microsoft WordArt-afbeeldingen
  9. Geanimeerde tekens/tekst

Microsoft PowerPoint

1. AutoVormen
  2. Tab-, regel- en alinea-afstand
  3. Afbeeldingen op hoofdachtergrond
  4. Gegroepeerde objecten
  5. Bepaalde multimedia-effecten

Microsoft Excel

1. AutoVormen
  2. OLE-objecten
  3. Bepaalde besturingselementen en Microsoft Office-formuliervelden
  4. Draaitabellen
  5. Nieuwe diagramtypen
  6. Voorwaardelijke opmaak
  7. Enkele functies/formules (zie hieronder)

Eén voorbeeld van de verschillen tussen Calc en Excel is de afhandeling van Booleaanse waarden. Voer WAAR in in de cellen A1 en A2.

• In Calc geeft de formule =A1+A2 de waarde 2 terug, en de formule =SOM(A1;A2) geeft 2 terug.
  • In Excel geeft de formule =A1+A2 2 terug, maar de formule =SOM(A1,A2) geeft 0 terug.
Note.png Voor een uitgebreid overzicht over het converteren naar en van de indeling van Microsoft Office, zie de Migration Guide.

Microsoft Office-documenten openen die zijn beveiligd met een wachtwoord

In LibreOffice kunt u de volgende Microsoft Office-documenttypen openen die met een wachtwoord beveiligd zijn.

Microsoft Office-indeling Ondersteunde coderingsmethode
Word 6.0, Word 95 Zwakke XOR-codering
Word 97, Word 2000, Word XP, Word 2003 Office 97-/2000-compatibele codering
Word XP, Word 2003 Zwakke XOR-codering van oudere Word-versies
Excel 2.1, Excel 3.0, Excel 4.0, Excel 5.0, Excel 95 Zwakke XOR-codering
Excel 97, Excel 2000, Excel XP, Excel 2003 Office 97-/2000-compatibele codering
Excel XP, Excel 2003 Zwakke XOR-codering van oudere Excel-versies

Microsoft Office-bestanden die zijn versleuteld met AES 128 kunnen worden geopend. Andere versleutelmethoden worden niet ondersteund.