Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

HÉT.NAPJA

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

HÉT.NAPJA

A megadott dátum hét közben elfoglalt napját adja eredményül. A napot egy 1 (vasárnap) és 7 (szombat) közötti egész számként adja vissza, ha a típus=1 vagy nincs meghatározva. Ha a típus=2, a számozás hétfő=1-től, ha a típus=3, a számozás hétfő=0-tól indul.

Szintaxis

HÉT.NAPJA(szám; típus)

A szám dátumértékként egy decimális szám, amelyre vonatkozóan a hét napjának sorszámát meg kívánja kapni.

A típus argumentum a számítás módját határozza meg. A típus=1 esetén a hét napjai vasárnaptól számozódnak (ez az alapértelmezés akkor is, ha nem ad meg típus paramétert). A típus=2 esetén a hét napjai hétfő=1 értéktől kezdődnek. A típus=3 esetén a hét napjai a hétfő=0 értéktől kezdődnek.

Note.png Ezek az értékek csak az Eszközök - Beállítások' - LibreOffice Calc - Számítás' oldalon beállított általános dátumformátumra vonatkoznak.

Példák

A =HÉT.NAPJA("2000-06-14") eredményül 4-et ad (a típus paraméter hiányzik, így a szokásos számítási módot használja. A szokásos számítás vasárnaptól kezdődik, amelynek értéke 1, és mivel 2000. június 14-e szerda volt, ezért a nap sorszáma 4).

A =HÉT.NAPJA("1996-07-24";2) eredményül 3-at ad (a típus paraméter értéke 2, tehát a hétfő az 1-es számú nap. 1996. július 24-e szerda volt, amelynek értéke 3).

A =HÉT.NAPJA("1996-07-24";1) eredményül 4-et ad (a típus paraméter értéke 1, tehát a vasárnap az 1-es számú nap. 1996. július 24-e szerda volt, amelynek értéke 4).

A =HÉT.NAPJA(MOST()) az aktuális nap számát adja vissza.

Tip.png Ha egy olyan függvényt szeretne, amely az A1 cellában található napra vonatkozóan meghatározza, hogy az munkanap-e, használja a HA és a HÉT.NAPJA függvényeket a következő módon:
HA(HÉT.NAPJA(A1;2)<6; "Munkanap";"Hétvége").