Document

Velden worden gebruikt om informatie over het huidige document in te voegen, zoals bestandsnaam, sjabloon, statistieken, gebruikersgegevens, datum en tijd.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Kies tab Invoegen - Velden - Meer velden - Document

Notitiepictogram

Voor HTML-export en -import van datum- en tijdvelden worden speciale LibreOffice-indelingen gebruikt.

Type

Toont de beschikbare veldtypen. Klik op een veldtype, vervolgens op een veld in de lijst Selecteren en dan op Invoegen om een veld aan uw document toe te voegen. De volgende velden zijn beschikbaar:

Type

Betekenis

Auteur

Voegt de naam van de huidige gebruiker in.

Hoofdstuk

Voegt het hoofdstuknummer en/of de hoofdstuktitel in.

Datum

Voegt de huidige datum in. U kunt de datum invoegen als een vast veld - Datum (vast) - dat niet verandert, of als een dynamisch veld - Datum - dat automatisch bijgewerkt wordt. Druk op F9 om het veld Datum handmatig bij te werken.

Bestandsnaam

Voegt de bestandsnaam en/of het mappad van het huidige document in, evenals de bestandsnaam zonder extensie.

Pagina

Voegt het paginanummer van de huidige, vorige of volgende pagina in.

Afzender

Voegt velden in die gebruikersgegevens bevatten. U kunt de gebruikersgegevens wijzigen die worden weergegeven door te kiezen - LibreOffice - Gebruikersgegevens.

Statistiek

Voegt documentstatistieken in, zoals tellingen van pagina's en woorden, als een veld. Kies Bestand - Eigenschappen en klik op de tab Statistiek om de statistieken van een document te bekijken.

Sjablonen

Voegt de bestandsnaam, het pad of de bestandsnaam, zonder de extensie van de huidige sjabloon in. U kunt ook de namen van de "Categorie" en de "Stijl", opmaak gebruikt in de huidige sjabloon, invoegen.

Tijd

Voegt de huidige tijd in. U kunt de tijd invoegen als een vast veld - Tijd (vast) - dat niet verandert, of als een dynamisch veld - Tijd - dat automatisch bijgewerkt wordt. Druk op F9 om het veld Tijd handmatig bij te werken.

Notitiepictogram

De volgende velden kunnen alleen ingevoegd worden als het overeenkomstige veldtype geselecteerd is in de lijst Type.

Selectie

Geeft de beschikbare velden weer voor het veldtype dat in de lijst Type geselecteerd is. Als u een veld wilt invoegen, klikt u op het veld en vervolgens op Invoegen.

Tippictogram

Houd ingedrukt en dubbelklik op het veld om snel een veld uit de lijst in te voegen.

Veldopdrachten

Functie

Vorige pagina

Voegt het paginanummer van de vorige pagina in het document in.

Volgende pagina

Voegt het paginanummer van de volgende pagina in het document in.

Paginanummer

Voegt het huidige paginanummer in.

Klik in Notatie op de nummering die u wilt gebruiken.

U kunt desgewenst een Verschuiving voor het weergegeven paginanummer invoeren. Is de waarde voor Verschuiving 1, dan wordt in het veld een getal weergegeven dat 1 meer is dan het huidige paginanummer, maar alleen als er een pagina met dat nummer bestaat. Op de laatste pagina van het document is ditzelfde veld leeg.

Correctie

Voer de verschuivingswaarde in die u op een paginanummerveld wilt toepassen, bijvoorbeeld '+1'.

Tippictogram

Als u niet het weergegeven nummer maar het feitelijke paginanummer wilt wijzigen, gebruik dan niet de waarde Verschuiving. Lees de instructies van Paginanummers voor uitleg over het wijzigen van paginanummers.

Opmaak

Klik op de notatie die u op het geselecteerde veld wilt toepassen, of klik op 'Andere notaties' om een aangepaste notatie te definiëren.

Wanneer u op 'Andere notaties' klikt, wordt het dialoogvenster Getalnotatie geopend waar u een aangepaste indeling kunt definiëren.

Als u "Hoofdstuknummer zonder scheidingsteken" voor een hoofdstukveld kiest, worden de scheidingstekens die in Extra - Hoofdstuknummering voor hoofdstuknummer gedefinieerd zijn, niet weergegeven.

Als u "Hoofdstuknummer" als de notatie voor verwijzingsvelden kiest, wordt alleen het nummer van de hoofdstuktitel met het verwijzingsobject in het veld weergegeven. Als het alinea-opmaakprofiel voor de hoofdstuktitel niet genummerd is, is het veld leeg.

De volgende opties voor nummerreeksopmaak zijn voor alinea's die lijsten met nummers of opsommingstekens bevatten:

Categorie en nummer

De notatie bevat alles van het begin van de alinea tot direct na het nummerreeksveld

Bijschrifttekst

De notatie bevat de tekst die volgt op het nummerreeksveld tot aan het einde van de alinea

Nummer

De notatie bevat alleen het verwijzingsnummer

Vaste inhoud

Voegt het veld als vaste inhoud in, wat betekent dat het veld niet bijgewerkt kan worden.

Niveau

Selecteer het niveau voor hoofdstuktitels dat u in het geselecteerde veld wilt opnemen.

Verschuiving in dagen/minuten

Voer de verschuiving in die u op een datum- of tijdveld wilt toepassen.

Waarde

Voer de inhoud in die u aan een gebruikergedefinieerd veld wilt toevoegen.