Algemeen

Definieert algemene instellingen voor werkbladen.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Open een werkblad en kies - LibreOffice Calc - Algemeen.

Metrieken

Maateenheid

Definieert de maateenheid in spreadsheets.

Tabstops

Bepaalt de afstand tussen de tabstops.

Bijwerken

Koppelingen bij het laden bijwerken

Waarschuwingspictogram

Instellingen voor het automatisch bijwerken van koppelingen, die zijn opgeslagen in documenten worden om veiligheidsredenen genegeerd. Het bijwerken van koppelingen wordt altijd begrensd door beveiligingsinstellingen van LibreOffice in - LibreOffice – Beveiliging.

Altijd

Koppelingen altijd bijwerken tijdens het laden van een document en alleen als het document in een vertrouwde bestandslocatie staat of het globale beveiligingsniveau Laag is (Niet aanbevolen).

Waarschuwingspictogram

Deze instelling wordt behandeld als Op aanvraag tenzij de algemene macro-veiligheid is ingesteld op Laag bij - LibreOffice - Beveiliging - Macrobeveiliging - Beveilingsniveau - Laag (niet aanbevolen) of als het document in een vertrouwde omgeving staat, gedefinïeerd door - LibreOffice - Beveiliging - Macrobeveiliging - Vertrouwde bronnen - Vertrouwde bestandslocaties.

Op aanvraag

Koppelingen alleen op aanvraag bijwerken tijdens het laden van een document.

Nooit

Koppelingen nooit bijwerken tijdens het laden van een document.

Invoerinstellingen

Druk op Enter om selectie te verplaatsen

Bepaalt de richting waarin de cursor in de spreadsheet zal bewegen als u op de Enter-toets drukt.

Druk op Enter om naar bewerkingsmodus te gaan

Hiermee kunt u de geselecteerde cel meteen bewerken na indrukken van de Enter-toets

Opmaak uitbreiden

Bepaalt of de opmaak van de geselecteerde cel automatisch van toepassing is op de lege aangrenzende cellen. Als, bijvoorbeeld, de inhoud van de geselecteerde cel het kenmerk VET heeft, zal deze eigenschap ook voor aangrenzende cellen gelden. Cellen die al een speciale opmaak hebben zullen door deze functie niet worden aangepast. U kunt het betreffende bereik zien door te drukken op de toetscombinatie + * (Vermenigvuldigen-teken op het numerieke toetsenbord). Deze opmaak geldt ook voor alle nieuwe waarden die binnen dit bereik worden toegevoegd. De normale standaardinstellingen zijn van toepassing op cellen buiten dit bereik.

Verwijzingen bij invoegen van kolommen/rijen aan de randen uitbreiden

Markeer dit aankruisvakje om verwijzingen te vergroten wanneer kolommen of rijen worden ingevoegd naast het referentiebereik. Dit is alleen mogelijk als het referentiebereik, waar de kolom of rij wordt ingevoegd, ten minste twee cellen in de gewenste richting heeft bevat.

Voorbeeld: Als naar het bereik A1:B1 wordt verwezen in een formule en u voegt een nieuwe kolom in na kolom B, wordt de verwijzing vergroot tot A1:C1. Als naar het bereik A1:B1 wordt verwezen en een nieuwe rij wordt ingevoegd onder rij 1, wordt de verwijzing niet vergroot, aangezien zich daar slechts één cel in de verticale richting bevindt.

Als u rijen of kolommen midden in een verwijzingsgebied invoegt, wordt de verwijzing altijd vergroot.

Selectie in kolom-/rijkoppen accentueren

Bepaalt of kolom- en rijkoppen worden gemarkeerd in de geselecteerde kolommen of rijen.

Printermetrieken voor tekstopmaak gebruiken

Geeft aan dat de printermetrieken moeten worden gebruikt voor het afdrukken en ook voor de weergave op het scherm. Als dit vakje niet is aangevinkt, zal een printeronafhankelijke lay-out worden gebruikt voor schermweergave en afdrukken.

Waarschuwen voor overschrijven bij plakken van gegevens

Stelt in dat er er een waarschuwing verschijnt, als u cellen plakt vanuit het klembord naar een celbereik dat niet leeg is.

Plaats celverwijzing met selectie

With the option set, expanding a selection (with +Shift+Down/Up) jumps to the end of the range in the column that was added as last to the initial selection. When the option is not set, expanding a selection (with +Shift +Down/Up) jumps to the end of the range in the column where selecting the cell range was started. The same of course applies when extending a selection on rows, with + Shift+Left/Right.