Nieuwe UNO-componenten integreren

Programmeurs kunnen hun eigen UNO-componenten (Universal Network Objects) naar LibreOffice schrijven en integreren. Deze nieuwe componenten kunnen aan de menu's en werkbalken van LibreOffice toegevoegd worden; we noemen ze 'invoegtoepassingen'.

De integratie van nieuwe componenten wordt ondersteund door enkele hulpmiddelen en services. Meer informatie vindt u in de LibreOffice-gids voor ontwikkelaars. Dit zijn de drie hoofdstappen:

1. Registreer de nieuwe componenten in LibreOffice. Hiervoor gebruikt u het hulpmiddel unopkg, dat u vindt in {installpath}programma.

2. Integreer de nieuwe componenten als services. U wordt bijgestaan door de services ProtocolHandler en JobDispatch; meer informatie vindt u in de LibreOffice-gids voor ontwikkelaars.

3. Wijzig de gebruikersinterface (menu's of werkbalken). Dit kan bijna automatisch gedaan worden door een XML-tekstbestand te schrijven waarin de wijzigingen beschreven worden. Meer informatie vindt u in de LibreOffice-gids voor ontwikkelaars.

Met de invoegtoepassingen kan de functionaliteit van LibreOffice uitgebreid worden. Ze zijn niet gerelateerd aan de die nieuwe functies voor LibreOffice Calc bieden.