Draaitabellen maken

1. Selecteer het gegevensbereik van een tabel samen met de rij- en kolomkoppen.

2. Kies Invoegen - Draaitabel - Starten. Het dialoogvenster Bron selecteren verschijnt. Kies Huidige selectie en bevestig dit met OK. De koppen van de tabel worden als knoppen in het dialoogvenster Draaitabel weergegeven, en kunnen met de muis naar de gebieden "Kolom", "Rij" en "Data" worden gesleept.

3. Sleep de knoppen naar een van de drie gebieden. Het veld wordt overeenkomstig geplaatst.

Sleep een knop naar het gebied Paginavelden om een knop en keuzelijst bovenaan de gegenereerde draaitabel te maken. Met de keuzelijst kunt u de tabel van de draaitabel filteren op de inhoud van het geselecteerde item. U kunt binnen de gegenereerde draaitabel slepen en neerzetten om een ander paginaveld als filter te gebruiken.

Als de knop in het gebied Gegevens is geplaatst, wordt de formule die gebruikt wordt om de gegevens in het databereik te berekenen, boven dit gebied geplaatst.

1. De volgorde van de knoppen kan eenvoudig veranderd worden door ze met de muis naar een andere plaats in het gebied te slepen.

2. Een knop is eenvoudig door een andere te vervangen door te slepen.

3. U opent het dialoogvenster Gegevensveld, dubbelklik op een van de knoppen in de Rijvelden of Kolomvelden. Gebruik het dialoogvenster om te kiezen of en in welke mate LibreOffice schermsubtotalen berekent.

Verlaat het dialoogvenster Draaitabel door op OK te klikken. Een knop Filter wordt nu in het werkblad ingevoegd, of een paginaknop voor elk gegevensveld dat u in het gebied Paginavelden plaatste. De draaitabel wordt verder naar beneden ingevoegd.

Open bestand met voorbeeld: