Formats de fitxer XML

Per defecte, el LibreOffice carrega i desa els fitxers en el format de fitxer OpenDocument.

Icona de nota

The OpenDocument file format (ODF) is a standardized file format used by many software applications. You can find more information at the Wikipedia site: wikipedia.org/wiki/OpenDocument.

Noms del format de fitxer OpenDocument

El LibreOffice usa els formats de fitxer següents:

Format de document

Extensió dels fitxers

Text ODF

*.odt

Plantilla de text ODF

*.ott

Document mestre ODF

*.odm

Document HTML

*.html

Plantilla de document HTML

*.oth

Full de càlcul ODF

*.ods

Plantilla de full de càlcul ODF

*.ots

Dibuix ODF

*.odg

Plantilla de dibuix ODF

*.otg

Presentació ODF

*.odp

Plantilla de presentació ODF

*.otp

Fórmula ODF

*.odf

Base de dades ODF

*.odb

Extensió del LibreOffice

*.oxt

Icona de nota

El format HTML no és un format d'OpenDocument.

ODF Chart és el nom del format de fitxer per a diagrames autònoms. El format amb extensió *.odc ja no s'utilitza actualment.

Evolució del format OpenDocument

El format OpenDocument evoluciona amb el temps.

Versió ODF

Data de l'aprovació estàndard per OASIS

Primera versió admesa del programari

ODF 1.0

1 de maig del 2005

OpenOffice.org 1.1.5 o StarOffice 7

ODF 1.1

2 de febrer del 2007

OpenOffice.org 2.2 o StarOffice 8 Actualització 4

ODF 1.2

30 de setembre del 2011

OpenOffice.org 3, StarOffice 9, Oracle Open Office

ODF 1.2 (ampliat)

-

OpenOffice.org 3.2 o StarOffice 9.2

In current versions, you can select to save your documents using ODF 1.2 (default) or ODF 1.0/1.1 (for backward compatibility). Choose - Load/Save - General and select the ODF format version.

Si voleu intercanviar documents amb usuaris que encara utilitzen l'OpenOffice.org 1 o l'StarOffice 7, deseu el document utilitzant el filtre amb el nom adequat al quadre de llista Tipus de fitxer.

Icona de consell

Si voleu definir un altre format com a predefinit, trieu Carrega/desa ▸ General per a cercar un format alternatiu per als diversos tipus de document del LibreOffice.

Estructura d'un fitxer XML

Els documents en el format de fitxer OpenDocument s'emmagatzemen com a arxius comprimits zip que contenen fitxers XML. Per veure aquests fitxers XML, podeu obrir el fitxer OpenDocument amb un programa de descompressió zip. Els fitxers i directoris següents es troben dins dels fitxers OpenDocument:

1. El contingut del text del document està ubicat a content.xml.

By default, content.xml is stored without formatting elements like indentation or line breaks to minimize the time for saving and opening the document. The use of indentations and line breaks can be activated in the Expert configuration by setting the property /org.openoffice.Office.Common/Save/Document PrettyPrinting to true.

2. El fitxer meta.xml conté la informació meta del document, a la qual podeu accedir des de Fitxer ▸ Propietats.

Si deseu un document amb contrasenya, no s'encriptarà meta.xml.

3. El fitxer settings.xml conté més informació sobre els paràmetres del document.

4. A styles.xml trobareu els estils aplicats al document que podeu veure a la finestra Estils.

5. El fitxer meta-inf/manifest.xml descriu l'estructura del fitxer XML.

El format de fitxer empaquetat pot contenir fitxers i carpetes addicionals.

Definició dels formats XML

The schema for the OpenDocument formats can be found on the www.oasis-open.org web site.