Помощ за скриптовете на Python в LibreOffice

LibreOffice предлага приложен програмен интерфейс (Application Programming Interface, API), който позволява управление на компонентите на LibreOffice чрез различни езици за програмиране с помощта на развойния комплект LibreOffice Software Development Kit (SDK). За повече информация относно интерфейса за приложно програмиране и развойния комплект на LibreOffice посетете сайта на адрес https://api.libreoffice.org

Този раздел от помощта обяснява най-често използваните функции в скриптовете на Python за LibreOffice. За по-подробна информация вижте ръководството Designing & Developing Python Applications („Проектиране и програмиране на приложения на Python“, на английски) в уикисайта.

Работа със скриптове на Python в LibreOffice

Скриптовете на Python могат да се стартират с командата Инструменти - Макроси - Стартиране на макрос.... Можете да ги редактирате с предпочитания от вас текстов редактор. Скриптове на Python присъстват на различни места, които са описани по-долу. Сред примерите за програмиране има макроси, които илюстрират как се стартира интерактивната конзола за Python от LibreOffice.

Задаване на скриптове в LibreOffice

Инсталиране на интегрирана развойна среда за Python

Организация и местоположение на скриптовете на Python

Стартиране на интерактивната конзола на Python

Програмиране със скриптове на Python

Примери за програмиране на Python

Помощ за помощта

В помощта се описват подразбираните настройки на програмата в система с настройки по подразбиране. Описанията на цветове, действия с мишката и други подлежащи на конфигуриране елементи може да са различни за вашата програма и система.

Моля, подкрепете ни!