Arbeta med samlingsdokument och deldokument

Ett samlingsdokument underlÀttar hanteringen av stora dokument, exempelvis en bok med mÄnga kapitel. Man kan betrakta samlingsdokumentet som en behÄllare för enskilda LibreOffice Writer-filer. De enskilda filerna kallas deldokument.

SÄ hÀr skapar du ett samlingsdokument

1. Gör nÄgot av följande:

1. NÀr du skapar ett nytt samlingsdokument ska den första posten i Navigator vara en textpost. Skriv en inledning (eller vad som helst). Om du gör det kan du, nÀr du har redigerat ett befintligt format i samlingsdokumentet, se den Àndrade formatmallen nÀr du visar deldokumenten.

2. Klicka pÄ ikonen Infoga i Navigator för samlingsdokument (ska öppnas automatiskt, tryck i annat fall pÄ F5) och hÄll musknappen nedtryckt. Gör dÀrefter nÄgot av följande:

1. VĂ€lj Arkiv - Spara.

SÄ hÀr redigerar du ett samlingsdokument

Ordna om och redigera deldokumenten i samlingsdokumentet genom att anvÀnda Navigator.

Icon

Om du vill uppdatera en förteckning i ett samlingsdokument, markerar du förteckningen i Navigatorn och klickar sedan pÄ ikonen Uppdatera.

Symbolen Info

NÀr du infogar ett objekt, till exempel en ram eller bild, i ett samlingsdokument ska du inte förankra objektet "till sidan". I stÀllet ska du förankra "till stycke" pÄ fliken Format - (Objekttyp) - Typ och sedan ange objektets position i förhÄllande till "Hela sidan" i listrutorna Horisontell och Vertikal.

SÄ hÀr gör för att pÄbörja varje nytt deldokument pÄ en ny sida

1. Se till att varje deldokument börjar med en rubrik frÄn samma styckeformatmall, t.ex. "Rubrik 1"

2. In the master document, choose View - Styles, and click the Paragraph Styles icon.

3. Högerklicka pĂ„ "Rubrik 1" och vĂ€lj Ändra.

4. Klicka pÄ fliken Textflöde .

5. Markera Infoga under Brytningar, och markera sedan "Sida" i rutan Typ .

6. Om du vill att varje deldokument ska börja pÄ en udda sida markerar du Med sidformatmall och markerar "Högersida" i rutan.

7. Klicka pÄ OK.

SÄ hÀr gör du för att exportera ett samlingsdokument som ett LibreOffice-textdokument:

1. VĂ€lj Arkiv - Exportera.

2. VÀlj ett filformat för textdokument i listan Filformat och klicka pÄ Exportera.

Symbolen Info

Deldokumenten exporteras som avsnitt. AnvÀnd Format - Avsnitt för att upphÀva skyddet för och ta bort avsnitt, om du föredrar ett vanligt textdokument utan avsnitt.