Villkorlig text

Du kan konfigurera fÀlt i dokumentet sÄ att de visar text nÀr villkor som du definierat uppfylls. Du kan t.ex. definiera den villkorliga texten som visas i en serie temporÀra bokstÀver.

I det hÀr exemplet Àr konfigurationen av den villkorliga texten en process i tvÄ steg: Först skapar du en variabel och sedan skapar du villkoret.

SÄ hÀr definierar du en villkorlig variabel

I exemplets första del definieras en variabel för villkorssatsen.

1. VÀlj Infoga - FÀltkommandon - Andra och klicka sedan pÄ fliken Variabler.

2. Klicka pÄ "SÀtt variabel" i listan FÀlttyp .

3. Skriv variabelns namn i rutan Namn, t.ex. TemporÀrt bokmÀrke.

4. Klicka pÄ "Text" i listan Format.

5. Ange 1 i rutan VÀrde och klicka sedan pÄ Infoga.
    Formatlistan visar nu ett "AllmÀnt" format.

SÄ hÀr definierar du villkor och den villkorliga texten

I exemplets andra del definieras villkoret som mÄste uppfyllas och en platshÄllare för visningen av den villkorliga texten infogas.

1. Placera markören pÄ den plats i texten dÀr du vill infoga den villkorliga texten.

2. VÀlj Infoga - FÀltkommando - Andra och klicka sedan pÄ fliken Funktioner.

3. Klicka pÄ "Villkorlig text" i listan FÀlttyp .

4. Skriv TemporÀrt bokmÀrke EQ "3" i rutan Villkor . Den villkorliga texten visas med andra ord nÀr variabeln i fÀltet som du definierade i exemplets första del Àr lika med tre.

Citattecknen runt talet 3 indikerar att variabeln som du definierat i exemplets första del Àr en textstrÀng.

1. Skriv texten som du vill visa nÀr villkoret uppfylls i rutan SÄ. Texten fÄr vara nÀstan hur lÄng som helst. Du kan klistra in ett stycke i den hÀr rutan.

2. Klicka pÄ Infoga och sedan pÄ StÀng.

SÄ hÀr visar du villkorlig text

I det hÀr exemplet visas den villkorliga texten nÀr vÀrdet för den villkorliga variabeln Àr lika med 3.

1. Placera markören framför fÀltet som du definierat i exemplets första del och vÀlj sedan Redigera - FÀltkommando.

2. ErsÀtt numret i rutan VÀrde med 3 och klicka sedan pÄ StÀng.

3. Om fÀltet inte uppdateras automatiskt klickar du pÄ F9.