Databas

You can insert fields from any database, for example, address fields, into your document.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

VĂ€lj fliken Infoga - FĂ€lt - Annan - Databas


Typ

Visar en lista över tillgÀngliga fÀlttyper. Om du vill lÀgga till ett fÀlt i ett dokument klickar du pÄ en fÀlttyp i urvalslistan och sedan klickar du pÄ Infoga. Fliken kan innehÄlla följande fÀlt:

FĂ€lttyp

Betydelse

Slumpvis datapost

Infogar innehÄllet i det databasfÀlt du anger i rutan Datapostnummer som ett fÀlt för kopplad utskrift, om det villkor du anger uppfylls. Endast poster som Àr valda med en multimarkering i datakÀllvyn beaktas.

Du kan anvÀnda det hÀr fÀltet för att infoga flera dataposter i ett dokument. Infoga fÀltet Slumpvis datapost framför de fÀlt för kopplad utskrift som innehÄller en viss datapost.

Databasnamn

Infogar namnet pÄ den databastabell som Àr markerad i rutan Databasurval. "Databasnamn" Àr ett globalt fÀlt, d.v.s. om du infogar ett annat databasnamn i dokumentet, sÄ uppdateras innehÄllet i alla tidigare infogade fÀlt av typen "Databasnamn".

StandardbrevfÀlt

Infogar namnet pÄ ett databasfÀlt som en platshÄllare, sÄ att du kan skapa ett dokument för kopplad utskrift. FÀltinnehÄllet skrivs in automatiskt vid utskrift av standardbrev (kopplad utskrift).

NĂ€sta datapost

Infogar innehÄllet i nÀsta fÀlt för kopplad utskrift i dokumentet, om det villkor du har definierat uppfylls. De dataposter som ska tas med mÄste vara markerade i datakÀllvyn.

Du kan anvÀnda fÀltet "NÀsta datapost" för att infoga innehÄllet i pÄ varandra följande dataposter mellan fÀlten för kopplad utskrift i ett dokument.

Datapostnummer

Infogar den markerade databaspostens nummer.


Symbolen Info

Följande textfÀlt visas bara eller kan bara aktiveras om du har valt motsvarande fÀlttyp.


Databasurval

VÀlj den databastabell eller databassökning som du vill att fÀltet ska referera till. Du kan ta med fÀlt frÄn mer Àn en databas eller sökning i ett dokument.

Villkor

HÀr anger du villkoren för fÀlt med villkor.

Om du vill kan du definiera ett villkor som ska uppfyllas innan innehÄllet i fÀlten "Valfri datapost" och "NÀsta datapost" infogas. Standardvillkoret Àr "Sant". Det innebÀr att villkoret alltid Àr sant om du inte Àndrar villkorstexten.

Datapostnummer

Ange numret pÄ den datapost som du vill infoga nÀr det angivna villkoret uppfylls. Datapostens nummer motsvarar den aktuella markeringen i datakÀllvyn. Om du t.ex. markerar de 5 sista dataposterna i en databas som innehÄller 10 dataposter, sÄ blir den första datapostens nummer 1, och inte 6.

Symbolen Info

Om du refererar till fÀlt i en annan databas (eller i en annan tabell eller sökning i samma databas), sÄ bestÀmmer LibreOffice postens nummer relativt den aktuella markeringen.


Format

Select the format of the field that you want to insert. This option is available for numerical, boolean, date and time fields.

FrÄn databas

AnvÀnder det format som Àr definierat i den markerade databasen.

VĂ€lj ut

Öppnar en dialogruta dĂ€r du kan vĂ€lja en databasfil (*.odb). Den valda filen lĂ€ggs till i urvalslistan Databaser.

AnvÀndardefinierat

AnvÀnder det format som du vÀljer i listan med anvÀndardefinierade format.

Lista över anvÀndardefinierade format

Lists the available user-defined formats.

Skriva ut ett standardbrev

NÀr du skriver ut ett dokument som innehÄller databasfÀlt visas en dialogruta med en frÄga om du vill skriva ut ett standardbrev. Om du svarar Ja öppnas dialogrutan Kopplad utskrift dÀr du kan markera vilka databasposter som ska skrivas ut.