Variabler

Variable fields let you add dynamic content to your document. For example, you can use a variable to reset the page numbering.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

VĂ€lj fliken Infoga - FĂ€lt - Annan - Variabler

Varningssymbol

AnvÀndardefinierade fÀlt Àr bara tillgÀngliga i det aktuella dokumentet.

Typ

Visar en lista över tillgÀngliga fÀlttyper. Om du vill lÀgga till ett fÀlt i ett dokument klickar du pÄ en fÀlttyp i urvalslistan och sedan klickar du pÄ Infoga. Fliken kan innehÄlla följande fÀlt:

Typ

Beskrivning

SĂ€tt variabel

Definierar en variabel och dess vÀrde. Du kan Àndra en variabels vÀrde genom att klicka framför variabelfÀltet och sedan vÀlja Redigera - FÀltkommando.

Visa variabel

Infogar aktuellt vÀrde för den variabel du klickar pÄ i listan Urval.

DDE-fÀlt

Infogar en DDE-lÀnk i dokumentet som du kan uppdatera sÄ ofta du vill via det tilldelade namnet.

Infoga formel

Infogar ett fast tal eller resultatet av en formel.

InmatningsfÀlt

Infogar ett nytt vÀrde för en variabel eller ett anvÀndarfÀlt.

VÀrdet pÄ en variabel i ett inmatningsfÀlt Àr bara giltigt frÄn det stÀlle dÀr fÀltet Àr infogat och framÄt. Du kan Àndra vÀrdet pÄ variabeln senare i dokumentet genom att infoga ett annat inmatningsfÀlt med samma namn, men med ett annat vÀrde. VÀrdet i ett anvÀndarfÀlt Àndras dock globalt.

Variablerna visas i fÀltet Urval. NÀr du klickar pÄ knappen Infoga visas dialogrutan InmatningsfÀlt dÀr du kan skriva in det nya vÀrdet eller text till en kommentar.

Nummersekvens

Infogar automatisk numrering av tabeller, grafiska objekt eller textramar.

SĂ€tt sidvariabel

Infogar en referenspunkt i dokumentet, efter vilken sidnumreringen ska börja om. VÀlj "pÄ" om du vill aktivera referenspunkten, och "av" om du vill deaktivera den. Du kan ocksÄ ange en korrigering som startar sidnumreringen pÄ ett annat nummer.

Visa sidvariabel

Visar antalet sidor frÄn referenspunkten "SÀtt sidvariabel" till det hÀr fÀltet.

AnvÀndarfÀlt

Infogar en anvÀndardefinierad global variabel. Du kan anvÀnda anvÀndarfÀltet för att definiera en variabel för ett villkorsuttryck. NÀr du Àndrar ett anvÀndarfÀlt uppdateras alla förekomster av variabeln i dokumentet.

Symbolen Info

Följande textfÀlt visas bara eller kan bara aktiveras om du har valt motsvarande fÀlttyp.

Format

Klicka pÄ det format som du vill anvÀnda för det markerade fÀltet, eller klicka pÄ "Ytterligare format" för att definiera ett eget format.

För anvÀndardefinierade fÀlt klickar du pÄ det format du vill anvÀnda i listan Format, eller klickar pÄ "Ytterligare format" och definierar ett eget format.

Namn

Skriv namnet pÄ det anvÀndardefinierade fÀlt som du ska skapa. Du anger ett mÄl genom att klicka pÄ SÀtt referens i listan Typ, skriva ett namn i rutan och sedan klicka pÄ Infoga. NÀr du vill referera till det nya mÄlet klickar du pÄ mÄlnamnet i listan Urval.

VĂ€rde

Ange innehÄllet du vill lÀgga till i ett anvÀndardefinierat fÀlt.

I listan Format kan du ange om vÀrdet ska infogas som text eller som ett tal.

Select

Lists the available fields for the field type selected in the Type list. To insert a field, click the field, and then click Insert.

Symbolen Tips

To quickly insert a field from the list, hold down and double-click the field.

I ett HTML dokument Àr ytterligare tvÄ fÀlt tillgÀngliga för fÀlttypen "SÀtt variabel": HTML_ON och HTML_OFF. Den text du skriver i rutan VÀrde konverteras till en inledande HTML-tagg (<VÀrde>) eller en avslutande HTML-tagg (</VÀrde>) nÀr filen sparas som ett HTML dokument, beroende pÄ vilket alternativ du vÀljer.

Symbolen Tips

Om Du hÄller Ctrl-tangenten nedtryckt samtidigt som Du dubbelklickar pÄ en post, sÄ infogas denna direkt i dokumentet. Du kan Àven markera den önskade variabeln och trycka pÄ blankstegstangenten.

Formel

Det hÀr alternativet Àr bara tillgÀngligt om fÀlttypen "Infoga formel" Àr vald.

HĂ€nvisning

Ange den text som du vill ska visas i fÀltet. Om du infogar ett platshÄllarfÀlt, skriv den text som du vill ska visas som hjÀlptext nÀr du placerar musmarkören över fÀltet.

Korrigering

Ange det korrigeringsvÀrde som du vill anvÀnda pÄ ett sidnummerfÀlt, till exempel "+1".

Osynligt

Döljer fÀltinnehÄllet i ett dokument. FÀltet infogas som en smal grÄ markering i dokumentet. Det hÀr alternativet Àr bara tillgÀngligt för fÀlttyperna "SÀtt Variabel" och "AnvÀndarfÀlt".

Numrering kapitelvis

Anger alternativ för att börja om kapitelnumrering.

NivÄ

VÀlj den rubriknivÄ eller kapitelnivÄ dÀr du vill börja om med numreringen i dokumentet.

Skiljetecken

Skriv det tecken som du vill anvÀnda som avgrÀnsare mellan rubrik- eller kapitelnivÄerna.

Tilldela

LÀgger till det anvÀndardefinierade fÀltet i listan Urval.

Symbol

Överta

Radera

Tar bort det anvÀndardefinierade fÀltet frÄn urvalslistan. Du kan bara ta bort fÀlt som inte anvÀnds i det aktuella dokumentet. Om du vill ta bort ett fÀlt frÄn listan som anvÀnds i det aktuella dokumentet, raderar du först alla förekomster av fÀltet i dokumentet, och tar sedan bort det frÄn listan.

Ikon

Radera