AutoText

Skapar, Àndrar eller infogar autotext. Du kan lagra formaterad text, text med grafik, tabeller och fÀlt som autotext. Om du snabbt vill anvÀnda en autotext-post, skriver du förkortningen för posten i dokumentet och trycker pÄ F3.

Symbolen Tips

Du kan ocksÄ klicka pÄ pilen bredvid ikonen Autotext pÄ verktygsraden Infoga och sedan vÀlja den autotext som du vill infoga.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

Menyn Redigera - AutoText...

+F3

Klicka pÄ verktygsraden Infoga

Symbol

Autotext

AnvÀnda textblock som AutoText

AutoText

I dialogrutan AutoText finns olika omrÄden och poster för AutoText.

Visa resten av namnet som tips vid inmatningen

Visar ett förslag (i form av en tipshjÀlp) för att komplettera ett ord nÀr du har skrivit de tre första bokstÀverna i en autotext-post. Om du vill anvÀnda förslaget trycker du pÄ Retur. Om det finns fler Àn en autotext-post som matchar de bokstÀver du har skrivit, trycker du pÄ Ctrl+Tabb för att blÀddra mellan förslagen. Om du till exempel vill infoga autotext-posten "exempel" skriver du "exe" och trycker pÄ Retur.

To display the list in reverse order, press +Shift+Tab.

Namn

Listar namnen pÄ den autotext-post som Àr markerad. Om du har markerat text i dokumentet skriver du namnet pÄ den nya autotext-posten, klickar pÄ knappen Autotext och vÀljer Ny.

Förkortning

Visar förkortningen för den markerade autotext-posten. Om du skapar en ny autotext-post, skriver du den förkortning som du vill anvÀnda för posten.

Listruta

Visar AutoText-omrÄden. Om du vill se vilka poster som finns i ett omrÄde dubbelklickar du pÄ omrÄdet. Du kan ocksÄ klicka pÄ plustecknet (+) som finns för varje omrÄde. Om du vill infoga en AutoText-post i det aktuella dokumentet markerar du posten i listan och klickar pÄ Infoga.

Symbolen Tips

Du kan dra och slÀppa AutoText-poster frÄn ett omrÄde till ett annat.

Infoga

Infoga den markerade AutoText-posten i det aktuella dokumentet.

Symbolen Info

Om du infogar en oformaterad AutoText-post i ett stycke kommer posten att formateras med det styckeformat som du anvÀnder.

StÀng

StÀnger dialogrutan och sparar alla Àndringar.

AutoText

Klicka hÀr för att visa fler autotext-kommandon, till exempel för att skapa en ny post av den markerade texten i det aktuella dokumentet.

Ny

Skapar en ny autotext-post enbart frÄn den text som Àr markerad i det aktiva dokumentet. Posten lÀggs till i det autotext-omrÄde som Àr markerat.

Ny (bara text)

Skapar en ny autotext-post frÄn markeringen i det aktiva dokumentet. Grafik, tabeller och andra objekt tas inte med. Du mÄste först ange ett namn innan du ser detta kommando.

Kopiera

Kopierar den markerade autotext-posten till urklippet.

ErsÀtt

ErsÀtter innehÄllet i den markerade autotext-posten med markeringen i det aktuella dokumentet.

Byt namn

Öppnar dialogrutan Byt namn pĂ„ autotext dĂ€r du kan Ă€ndra namnet pĂ„ den markerade autotext-posten.

Ta bort

Raderar markerat/markerade element efter bekrÀftelse.

Redigera

Öppnar den markerade autotext-posten för redigering i ett separat dokument. Gör de Ă€ndringar som behövs, vĂ€lj Arkiv - Spara textblock och vĂ€lj sedan Arkiv - StĂ€ng.

Makro...

Öppnar dialogrutan Tilldela makro dĂ€r du kan koppla ett makro till den markerade autotext-posten.

Du kan ocksÄ anvÀnda makron som Àr lÀnkade till vissa av autoext-posterna i posterna som du skapar. Autotext-posterna mÄste skapas med alternativet "bara text". Om du till exempel infogar strÀngen <field:company> i en autotext-post, kommer LibreOffice att ersÀtta strÀngen med innehÄllet i motsvarande databasstrÀng.

Importera

Öppnar en dialogruta som du anvĂ€nder för att vĂ€lja ett Word dokument eller mall (MS Word 97/2000/XP) med autotext-poster som du ska importera.

OmrÄden...

LÀgger till, byter namn pÄ eller tar bort autotext-omrÄden.

Redigera omrÄden

LÀgger till, byter namn pÄ eller tar bort autotext-omrÄden.

OmrÄde

Visar namnet pÄ det markerade autotext-omrÄdet. Om du vill Àndra omrÄdets namn skriver du ett nytt namn och klickar pÄ Byt namn. Du kan skapa ett helt nytt omrÄde genom att skriva ett namn och klicka pÄ Nytt.

SökvÀg

Visar sökvÀgen till den katalog dÀr posterna i det markerade autotext-omrÄdet lagras. Om du skapar ett nytt autotext-omrÄde vÀljer du var omrÄdesfilerna lagras.

Ny

Skapar en ny autotext-post med det namn som du anger i rutan Namn.

Byt namn

Ändrar namnet pĂ„ det markerade autotext-omrĂ„det till det namn som du skriver in i rutan Namn.

Urvalslista

Visar alla definierade autotext-omrÄden och motsvarande sökvÀgar.

Ta bort

Raderar markerat/markerade element utan att begÀra bekrÀftelse.

SökvÀg

Öppnar dialogrutan Redigera sökvĂ€gar dĂ€r du kan vĂ€lja i vilken katalog du vill lagra AutoText.

Om du vill lÀgga till en ny sökvÀg i en Autotextkatalog klickar du pÄ SökvÀgi Autotextdialogrutan.

Spara lÀnkar relativt

AnvÀnd det hÀr omrÄdet för att ange hur LibreOffice infogar lÀnkar till AutoText-katalogen.

I filsystemet

LÀnkar till autotext-kataloger pÄ datorn Àr relativa.

PĂ„ Internet

LÀnkar till filer pÄ Internet Àr relativa.