Navigation

Om du klickar pÄ den hÀr ikonen i Navigator eller lÀngst ned till höger i ett dokumentfönster visas en verktygsrad dÀr du kan vÀlja mellan de befintliga mÄlen i ett dokument. Sedan kan du anvÀnda ikonerna för uppÄtpil respektive nedÄtpil för att placera textmarkören pÄ föregÄende eller nÀsta mÄl i dokumentet.

BlÀddra till föregÄende sida eller objekt genom att klicka pÄ uppÄtknappen.

BlÀddra till nÀsta sida eller objekt genom att klicka pÄ nedÄtknappen.

SÄ lÀnge Du inte har valt nÄgon annan post, hoppar Du, enligt standardinstÀllningen, med pilknapparna till föregÄende eller nÀsta sida i dokumentet. De bÄda dubbelpil-symbolerna Àr svarta om Du blÀddrar igenom sidor, och blÄ om Du hoppar till andra objekt.

Posterna motsvarar i stort dem i urvalsrutan i Navigator. Du kan ocksÄ markera andra mÄl att hoppa till. MÄlen kan exempelvis vara temporÀra bokmÀrken, som du kan stÀlla in med ikonen SÀtt temporÀrt bokmÀrke i Navigator. Du kan vÀlja ett objekt bland följande alternativ i verktygsraden Navigation: tabell, textram, grafik, OLE-objekt, sida, rubriker, temporÀra bokmÀrken, ritobjekt, kontrollfÀlt, omrÄde, bokmÀrke, markering, fotnot, not, förteckningspost, tabellformel, fel tabellformel.

NÀr det gÀller tabellformler kan Du antingen hoppa till alla tabellformler som finns i dokumentet eller bara till de felaktiga. Vad gÀller de felaktiga formlerna sker hoppen bara till de formler som orsakar fel. Formler med följdfel (alltsÄ sÄdana som refererar till felaktiga formler) ignoreras.

Arbeta med verktygsraden Navigation

Öppna verktygsraden Navigation genom att klicka pĂ„ ikonen i den vertikala rullningslisten. Du kan flytta verktygsraden genom att dra den och ordna om den pĂ„ skĂ€rmen.

Klicka pÄ ikonen för den typ av objekt som du vill blÀddra igenom. Klicka sedan pÄ nÄgon av pilknapparna "FöregÄende objekt" och "NÀsta objekt". Namnen pÄ knapparna varierar beroende pÄ vilken typ av objekt du valt. Textmarkören placeras pÄ det objekt du vÀljer.

Symbolen Tips

Du kan konfigurera LibreOffice enligt dina egna önskemĂ„l gĂ€llande navigering i ett dokument. Det gör du genom att vĂ€lja Verktyg – Anpassa. De olika tabellerna för anpassning av menyer, tangentbordsinmatning och verktygsrader innehĂ„ller olika funktioner för navigering i dokument i omrĂ„det "Navigera". PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du gĂ„ till förteckningsmarkeringarna i dokumentet med funktionerna som flyttar "till nĂ€sta/föregĂ„ende förteckningsmarkering".

Upprepa sökning

Med hjÀlp av ikonen Upprepa sökning pÄ verktygsraden Navigation kan du upprepa en sökning som du har inlett med dialogrutan Sök och ersÀtt. Klicka pÄ ikonen för att upprepa sökningen. De blÄ pilknapparna pÄ den vertikala rullningslisten fÄr nu funktionerna FortsÀtt sökning framÄt och FortsÀtt sökning bakÄt. Klickar du pÄ en av pilarna fortsÀtter sökningen efter den term som angetts i dialogrutan Sök och ersÀtt.