Funktioner

Choose a function in the lower part of the Elements pane. These functions are also listed in the context menu of the Commands window. Any functions not contained in the Elements pane need to be typed manually in the Commands window.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

Snabbmenyn i kommandofönstret - Funktioner

Choose View - Elements; then on the Elements pane select Functions from the listbox.

The following is a list of all functions that appear in the Elements pane. The icon next to the function indicates that it can be accessed through the Elements pane (menu View - Elements) or through the context menu of the Commands window.

De olika funktionerna Àr:

Icon

Exponentialfunktion

Infogar en naturlig exponentialfunktion. Du kan ocksÄ skriva func e^<?>) direkt i fönstret Kommandon.

Icon

Naturlig logaritm

Infogar en naturlig logaritm (basen e) med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva ln(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Exponentialfunktion

Infogar en exponentialfunktion med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva exp(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Logaritm

Infogar en vanlig logaritm (basen 10) med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva log(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Potens

Infogar x upphöjt till y. Du kan ocksÄ skriva <?>^{<?>} i fönstret Kommandon. Du kan ersÀtta tecknet ^ med rsup eller sup.

Icon

Sinus

Infogar en sinusfunktion med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva sin(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Cosinus

Infogar en cosinusfunktion med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva cos(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Tangens

Infogar en tangensfunktion med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva tan(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Cotangens

Infogar en cotangens-symbol med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva cot(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Hyperbolisk sinus

Infogar hyperbolisk sinus med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva sinh(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Kvadratrot

Infogar en ikon för kvadratrot med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva sqrt(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Hyperbolisk cosinus

Infogar en symbol för hyperbolisk cosinus med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva cosh(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Hyperbolisk tangens

Infogar en symbol för hyperbolisk tangens med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva tanh(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Hyperbolisk cotangens

Infogar en symbol för hyperbolisk cotangens med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva coth(<?>) direkt i fönstret Kommandon.

Icon

N-te roten

Infogar en n:te rotfunktion med tvÄ platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva nroot n x i fönstret Kommandon.

Icon

Arcussinus

Infogar en arcus sinus-funktion med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva arcsin(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Arcuscosinus

Infogar en arcus cosinus-symbol med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva arccos(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Arcustangens

Infogar en arcustangens-funktion med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva arctan(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Arcuscotangens

Infogar en arcus cotangens-funktion med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva arccot(<?>) direkt i fönstret Kommandon.

Icon

AbsolutvÀrde

Infogar ett absolut vÀrdetecken med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva abs(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Area sinus hyperbolicus

Infogar funktionen area sinus hyperbolicus med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva arsinh(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Area cosinus hyperbolicus

Infogar funktionen area cosinus hyperbolicus med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva arcosh(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Area tangens hyperbolicus

Infogar funktionen area tangens hyperbolicus med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva artanh(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Area cotangens hyperbolicus

Infogar funktionen area cotangens hyperbolicus med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva arcoth(<?>) i fönstret Kommandon.

Icon

Fakultet

Infogar ett brÄktecken med en platshÄllare. Du kan ocksÄ skriva fact <?>) direkt i fönstret Kommandon.

Symbolen Tips

Du kan Ă€ven förse en funktion med index eller exponent. Testa sjĂ€lv genom att mata in följande i kommandofönstret: sin^2x+cos^2x=1. Även funktionen func f_x def{partial func f}over{partial x} Ă€r ett bra exempel pĂ„ detta.

Varningssymbol

NÀr du matar in funktioner manuellt i kommandofönstret bör du tÀnka pÄ att mellanslag Àr absolut nödvÀndiga för vissa funktioner. (t.ex. abs 5=5 ; abs -3=3)