Verktygsraden Ritverktyg

Verktygsraden Ritverktyg innehÄller vanliga redigeringsverktyg. Om du klickar pÄ pilen bredvid en ikon öppnas en verktygsrad med ytterligare kommandon.

Du kan ocksÄ visa verktygsraden Ritverktyg frÄn ett textdokument eller ett kalkylblad. UppsÀttningen med synliga ikoner kan variera nÄgot beroende pÄ den aktuella dokumenttypen.

Markera objekt

Om du vill markera ett objekt pÄ den aktuella bilden klickar du pÄ verktyget Markera (vit pil) pÄ verktygsraden Ritverktyg och sedan klickar du pÄ objektet.

Om du hÄller ner skifttangenten nÀr du klickar kan du markera flera objekt samtidigt.

Om du vill markera ett objekt som ligger bakom ett annat objekt hÄller du ned och klicka sedan pÄ objektet. Om du vill markera ett objekt som ligger bakom ett annat objekt hÄller du ned och klickar igen. Om du vill ÄtergÄ till det tidigare markerade objektet hÄller du ned Skift+ och sedan klickar du.

De flesta redigeringsverktygen pÄverkar objekt som Àr markerade. Ett markerat objekt har Ätta smÄ handtag. Om du dubbelklickar pÄ ett markerat objekt kan du mata in en text som Àr kopplad till objektet. UpphÀv markeringen genom att klicka utanför det markerade objektet.

Du kan ta bort en markering genom att klicka var som helst utanför det markerade objektet, eller trycka pÄ Escape.

NÀr du dubbelklickar pÄ ett verktyg kan du anvÀnda det till flera aktiviteter. Om du aktiverar verktyget med en enkel klickning ÄtergÄr det till föregÄende markering nÀr aktiviteten Àr utförd.

Urval

Gör att du kan vÀlja objekt i det aktuella dokumentet.

Ikon

Markering

Rektangel

Ritar en fylld rektangel dÀr du drar i det aktuella dokumentet. Klicka dÀr du vill placera ett hörn av rektangeln och dra till önskad storlek. Du kan rita en kvadrat genom att hÄlla ned Skift medan du drar.

Symbol

Rektangel

Ellips

Ritar en fylld ellips dÀr du drar i det aktuella dokumentet. Klicka dÀr du vill rita ellipsen och dra till önskad storlek. Du kan rita en cirkel genom att hÄlla ned Skift medan du drar.

Symbol

Ellips

Text

Ritar en textruta dÀr du klickar eller drar i det aktuella dokumentet. Klicka var som helst i dokumentet och skriv eller klistra in texten.

Symbol

Text

Kurva

Ikonen Kurva pÄ verktygsraden Ritverktyg öppnar verktygsraden Linjer dÀr du kan lÀgga till linjer och former pÄ den aktuella bilden.

Symbol

Kurva

Förbindelse

Ikon

Förbindelse

Öppna verktygsraden Förbindelser om du vill lĂ€gga till förbindelser till objekt i den aktuella bilden. En förbindelse Ă€r en linje som sammanfogar objekt och som fortsĂ€tter att vara ansluten nĂ€r objekten flyttas. Om du kopierar ett objekt med en förbindelse sĂ„ kopieras Ă€ven förbindelsen.

Linjer och pilar

Öppnar verktygsraden Pilar dĂ€r du kan infoga linjer och pilar.

3D-objekt

Öppnar verktygsraden 3D-objekt. Objekten Ă€r tredimensionella med djup, ljuseffekter och reflektion. Varje infogat objekt utgör inledningsvis en 3D-scen. Du kan trycka pĂ„ F3 för att lĂ€gga in scenen. För de hĂ€r 3D-objekten kan du öppna dialogrutan 3D-effekter och redigera egenskaperna.

Symbol

3D-objekt

Grundformer

Öppnar verktygsraden Grundformer frĂ„n vilken du kan infoga grafik i dokumentet.

Symbol

Grundformer

Symbolformer

Öppnar verktygsraden Symbolformer frĂ„n vilken du kan infoga grafik i dokumentet.

Symbol

Symbolformer

Blockpilar

Öppnar verktygsraden Blockpilar frĂ„n vilken du kan infoga grafik i dokumentet.

Symbol

Blockpilar

Flödesscheman

Öppnar verktygsraden Flödesscheman frĂ„n vilken du kan infoga grafik i dokumentet.

Symbol

Flödesscheman

Förklaringar

Öppnar verktygsraden Förklaringar frĂ„n vilken du kan infoga grafik i dokumentet.

Symbol

Förklaringar

StjÀrnor och banderoller

Öppnar verktygsraden StjĂ€rnor och banderoller frĂ„n vilken du kan infoga grafik i dokumentet.

Symbol

StjÀrnor

Punkter

Gör att du kan redigera punkter i teckningen.

FĂ€stpunkter

Gör att du kan redigera fÀstpunkter i teckningen.

Fontwork-galleri

Opens the Fontwork dialog from which you can insert styled text not possible through standard font formatting into your document.

Symbol

Fontwork-galleri

FrÄn fil

Inserts an image into the current document .

Symbol

Image

Infoga

Symbol

Infoga

Rotera

Detta verktyg anvÀnds för att rotera objektet.

Symbol

Rotera

Justering

Ändrar justeringen av markerade objekt.

Symbol

Justering

Placering

Ändrar det markerade objektets staplingsordning.

Symbol

Placering

Extrusion pÄ/av

Kopplar pÄ och av 3D-effekter för markerade objekt.

Animation Pane

Assigns effects to selected objects.

Symbol

Anpassad animering

Interaktion

Definierar hur det markerade objektet fungerar nÀr du klickar pÄ det under en bildvisning.

Symbol

Interaction