Rita kurvor

Med Kurv-verktyget Ikon kan du rita en kurvlinje som bestÄr av ett eller flera linjesegment. Varje segment i en Bézierkurva definieras av tvÄ datapunkter (slutpunkter) och en eller tvÄ kontrollpunkter (handtag) som du kan dra i för att justera kurvans bÄge. En kontrollpunkt ansluts till en datapunkt med en kontrollinje. Flyttar du en kontrollpunkt dras kurvan mot den och kurvans form Àndras.

Symbolen Info

Kontrolpunkterna syns bara i "Redigera Punkterna"-lÀget. Kontrolpunkterna visas som smÄ ringar, ankare visas som smÄ fyrkanter. Startpunkten Àr lite större Àn de övriga ankarna.

En bézierkurva Àr uppbyggd kring tre typer av punkter:

Hur kurv-verktyget anvÀnds

1. Öppna verktygsraden Kurvor och markera verktyget Kurva . Icon

2. Klicka dÀr du vill att kurvan ska börja och dra en kort strÀcka Ät det hÄll du vill att kurvan ska gÄ. Om du vill skapa ett rakt linjesegment trycker du pÄ Skift medan du drar.

Tryck pÄ Shift samtidigt som pekaren dras. SÄ följer rörelserna jÀmna 45-graders vinklar.

3. SlÀpp upp musknappen dÀr första punkten lÀggas.

4. Flytta pekaren till det stÀlle dÀr kurvsegmentet ska sluta och gör nÄgot av följande:

5. Gör en av följande:

Hur friforms-verktyget anvÀnds

1. PÄ ritningsraden, ta Curves raden Icon och sedan vÀlj Freeform LineIcon verktyget.

2. Klicka dÀr kurven ska börja. FörtsÀtt tryck pÄ knappen.

3. Rita friformslinjan som med vanlig penna.

4. SlÀppknappen för att avsluta linjan.