3D-objekt

Öppnar verktygsraden 3D-objekt. Objekten Ă€r tredimensionella med djup, ljuseffekter och reflektion. Varje infogat objekt utgör inledningsvis en 3D-scen. Du kan trycka pĂ„ F3 för att lĂ€gga in scenen. För de hĂ€r 3D-objekten kan du öppna dialogrutan 3D-effekter och redigera egenskaperna.

Symbol

3D-objekt

Symbolen Tips

Du kan rotera ett 3D-objekt runt nÄgon av dess tre axlar genom att klicka pÄ objektet sÄ att det markeras och visa rotationshandtagen genom att klicka pÄ objektet igen. Dra ett handtag i den riktning som du vill rotera objektet.

Kub

Ritar en fylld kub dÀr du drar pÄ sidan. Du kan rita en 3D-rektangel genom att hÄlla ned Skift medan du drar.

Symbol

Kub

Klot

Ritar ett fyllt klot dÀr du drar pÄ sidan. Du kan rita en sfÀroid genom att hÄlla ned Skift medan du drar.

Symbol

Klot

Cylinder

Ritar en cylinder som Àr baserad pÄ en cirkel dÀr du drar pÄ sidan. Du kan rita en cylinder som Àr baserad pÄ en oval genom att hÄlla ned Skift medan du drar.

Symbol

Cylinder

Kon

Ritar en kon som Àr baserad pÄ en cirkel dÀr du drar pÄ sidan. Du kan rita en kon som Àr baserad pÄ en oval genom att hÄlla ned Skift medan du drar.

Symbol

Kon

Pyramid

Ritar en pyramid med kvadratisk bas dÀr du drar pÄ sidan. Du kan rita en pyramid med rektangulÀr bas genom att hÄlla ned Skift medan du drar. Om du vill definiera en annan polygon som bas för pyramiden öppnar du dialogrutan 3D-effekter och klickar pÄ fliken Geometri. Ange hur mÄnga sidor polygonen ska ha i rutan Horisontellt i omrÄdet Segment, och klicka sedan pÄ det gröna kryssmÀrket.

Symbol

Pyramid

Torus

Ritar ett ringformat objekt som Àr baserat pÄ en cirkel dÀr du drar pÄ sidan. Du kan rita en torus som Àr baserad pÄ en oval genom att hÄlla ned Skift medan du drar.

Symbol

Torus

Skal

Ritar ett skÄlformat objekt som Àr baserat pÄ en cirkel dÀr du drar pÄ sidan. Du kan rita ett skal som Àr baserat pÄ en oval genom att h_Älla ned Skift medan du drar.

Symbol

Skal

HalvsfÀr

Ritar en halv sfÀr dÀr du drar pÄ sidan. Du kan rita en halv sfÀroid genom att hÄlla ned Skift medan du drar.

Symbol

Halvklot

SĂ€tta samman 3D-objekt