Skriv ut

Anger instÀllningar för utskrift i ett text- eller HTML dokument.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

Choose - LibreOffice Writer/ LibreOffice Writer/Web - Print.

Symbolen Info

De skrivarinstĂ€llningar som anges pĂ„ den hĂ€r fliken anvĂ€nds i alla följande dokument, tills du Ă€ndrar instĂ€llningarna igen. Om du bara vill Ă€ndra instĂ€llningarna för den aktuella utskriften anvĂ€nder du dialogrutan Arkiv – Skriv ut.

InnehÄll

Anger vilket innehÄll i dokumentet som ska skrivas ut.

Bilder och objekt

Anger om de grafiska objekten i ett textdokument skrivs ut.

FormulÀrkontroller

Anger om textdokumentets formulÀrkontrollfÀlt ska skrivas ut.

Sidbakgrund

Anger om fĂ€rger och objekt som infogats i sidbakgrunden (Format – Sida – Bakgrund) ska tas med nĂ€r dokumentet skrivs ut.

Svart utskrift

Anger om text alltid ska skrivas ut i svart.

Dold text

Aktivera det hÀr alternativet om du vill att dold text ska skrivas ut. Följande dolda text skrivs ut: text som formaterats som dold viaFormat > Tecken > Teckensnittseffekter > Dold och textfÀlten Dold text och Dolda stycken

PlatshÄllare för text

Aktivera det hÀr alternativet om du vill att platshÄllare för text ska skrivas ut. Avaktivera alternativet om du vill att platshÄllarna för text ska ersÀttas av tomma omrÄden vid utskrift. PlatshÄllare för text Àr fÀlt.

Sidor

Definierar utskriftsordningen för LibreOffice Writer dokument som har flera sidor.

VÀnstersidor (inte för HTML dokument)

Anger om vÀnstersidorna i dokumentet (jÀmna nummer) ska skrivas ut.

Högersidor (inte för HTML dokument)

Anger om högersidorna i dokumentet (ojÀmna nummer) ska skrivas ut.

Broschyr

VÀlj alternativet Broschyr om du vill skriva ut dokumentet i broschyrformat. Broschyrformat innebÀr följande i LibreOffice Writer:

Om du skriver ut ett dokument liggande eller stÄende, sÄ skrivs tvÄ motstÄende sidor i en broschyr ut bredvid varandra. Om du har en skrivare med funktion för dubbelsidig utskrift kan du skapa en hel broschyr av dokumentet utan att behöva sortera sidorna senare. Om skrivaren bara gör enkelsidig utskrift kan du uppnÄ samma effekt genom att först skriva ut framsidorna med alternativet "Framsidor/högersidor/udda sidor" markerat, och sedan mata in alla papper i skrivaren igen och skriva ut alla baksidor med alternativet "Baksidor/vÀnstersidor/jÀmna sidor" markerat.

FrÄn höger till vÀnster

Markera om du vill skriva ut broschyrens sidor i rÀtt ordning för ett höger-till-vÀnster-skript

Kommentarer

Anger om kommentarer i dokumentet ska skrivas ut.

Övrigt

Skriv automatiskt ut infogade tomma sidor

Om det hÀr alternativet Àr aktiverat skrivs infogade tomma sidor ut automatiskt. Det Àr det bÀsta alternativet om du skriver ut dubbelsidigt. Exempel: I en bok har en styckeformatmall för kapitel instÀllningen att alltid börja pÄ en sida med udda sidnummer. FöregÄende kapitel slutar pÄ en udda sida. LibreOffice infogar en tom sida med jÀmnt sidnummer. Med det hÀr alternativet kan du styra om sidan med jÀmnt sidnummer ska skrivas ut eller inte.

Pappersfack frÄn skrivarinstÀllning

För skrivare med flera pappersmagasin anger alternativet "Pappersmagasin frÄn skrivarinstÀllning" huruvida det pappersmagasin som ska anvÀndas Àr definierat i skrivarens systeminstÀllningar.

Fax

Om du har installerat faxprogram pÄ datorn och vill faxa direkt frÄn ett textdokument markerar du önskad faxapparat.