Importera och exportera data i Base

En enkel metod nÀr du ska importera och exportera databastabeller anvÀnder Calc som ett "hjÀlpprogram".

Exportera data frÄn Base

Kopiera en tabell frÄn Base till en ny Calc-tabell, och sedan kan du spara eller exportera data till alla filformat som stöds av Calc.

1. Öppna databasfilen som innehĂ„ller den databastabell du vill exportera. Klicka pĂ„ Tabeller för att visa tabellerna, eller klicka pĂ„ Sökningar för att visa sökningarna.

2. VĂ€lj Arkiv - Nytt - Kalkylblad.

3. I Base-fönstret högerklickar du pÄ namnet pÄ tabellen som ska exporteras. VÀlj Kopiera pÄ snabbmenyn.

4. Klicka pÄ cell A1 i det nya Calc-fönstret och vÀlj sedan Redigera - Klistra in.

Nu kan du spara eller exportera data till mÄnga filtyper.

Importera data till Base

Symbolen Info

Text, kalkylblad, och adressboken kan importeras dock enbart lÀsbara.

Symbolen Info

DÄ text eller kalkylblad importeras, filen mÄste innhÄlla fÀltnamn i första raden. Andra raden kan dÄ börja med den första data. Formatet av fÀlten i andra raden bestÀmmer formatet för samtliga data i filen. Formatering följer inte med i databasen frÄn en kalkylblad.

Symbolen Info

T.ex., att bekrÀfta att det första fÀltet innehÄller ett text format, sÄ mÄste första fÀltet i den första giltiga dataraden innehÄlla text. Om ett fÀlt i den första giltiga dataraden innhÄller siffros sÄ ska fÀltet betraktas som endast siffror. DÄ ska bara siffror visas utan bokstaver.

1. Öppna en Base-fil av önskad databastyp.

Skapa antingen en ny Base-fil med Databasguiden, eller öppna en befintlig Base-fil som inte Àr skrivskyddad.

2. Öppna Calc-filen som innehĂ„ller de data du vill importera till Base. Du kan öppna en *.dbf dBASE-fil eller mĂ„nga andra filtyper.

3. VĂ€lj de data som ska kopieras till Base.

Du kan ange en omrÄdesreferens som exempelvis A1:X500 i rutan Namn om du inte vill rulla.

Om du kopierar en dBASE-tabell ska du ta med den översta raden som innehÄller rubrikdata.

4. VĂ€lj Redigera - Kopiera.

5. I Base-fönstret klickar du pÄ Tabeller för att visa tabellerna.

6. I Base-fönstret vÀljer du Redigera - Klistra in.

7. Dialogrutan Kopiera tabell visas. De flesta databaser behöver en primÀrnyckel och dÀrför bör du eventuellt markera rutan Skapa primÀrnyckel.

Symbolen Tips

On Windows systems, you can also use drag-and-drop instead of Copy and Paste. Also, for registered databases, you can open the datasource browser (press + Shift + F4 keys) instead of opening the Base window.