Registrera adressbok

I LibreOffice kan du registrera olika datakällor. Innehållet i datafälten är sedan tillgängliga att användas i olika fält och kontroller. Systemets adressbok är en sådan datakälla.

I mallarna och guiderna i LibreOffice används fält för innehållet i adressboken. När en mall aktiveras ersätts de allmänna fälten i mallen automatiskt med fälten från datakällan för adressboken.

Du måste ange i LibreOffice vilken adressbok som du använder för att ersättningen ska äga rum. Guiden som begär den uppgiften visas automatiskt första gången du t.ex. aktiverar en affärsbrevsmall. Du kan också aktivera guiden med stegen nedan.

Symbolen Info

Alla adressbokdata är skrivskyddade i LibreOffice Base. Det går inte att lägga till, redigera eller ta bort adressdata inifrån Base.

Guiden Adressdatakälla

Om du vill använda guiden Adressdatakälla väljer du Arkiv - Guider - Adressdatakälla.

Registrera en befintlig adressbok manuellt

1. Välj Verktyg - Adressbokskälla. Dialogrutan Mallar: adressbokstilldelning öppnas.

2. I kombinationsrutan Datakälla markerar du systemets adressbok eller den datakälla som du vill använda som en adressbok.

3. Om du ännu inte har registrerat adressboken i LibreOffice som datakälla klickar du på knappen Adressdatakälla .... Då startar Guiden Datakälla för adressbok där du kan registrera adressboken som en ny datakälla i LibreOffice.

4. I kombinationsrutan Tabell markerar du databastabellen som du vill använda som adressbok.

5. Under Fälttilldelning matchar du fälten som innehåller information om förnamn, företag, avdelning och så vidare med fältnamnen som används i din adressbok.

6. Stäng dialogrutan genom att klicka på OK när du är klar.

Från och med nu är din datakälla känd som adressbok i LibreOffice. Om du öppnar en mall från kategorin Affärskorrespondens kan LibreOffice automatiskt infoga de rätta fälten för en kopplad utskrift.