Samarbete

I LibreOffice Writer, Impress och Draw kan endast en anvÀndare i taget öppna och skriva i dokument. I Calc kan flera anvÀndare samtidigt öppna och skriva i ett kalkylblad.

Samarbete i Calc

I LibreOffice Calc möjliggör dokumentdelning samtidig skrivĂ„tkomst för mĂ„nga anvĂ€ndare. Alla anvĂ€ndare som vill ha Ă„tkomst till ett delat dokument bör ange ett namn pĂ„ fliken – LibreOffice – AnvĂ€ndardata.

Varningssymbol

Vissa kommandon Àr inte tillgÀngliga (nedtonade) nÀr funktionerna SpÄra Àndringar och Dokumentdelning aktiverats. Det gÄr inte att anvÀnda eller infoga nedtonade element i nya kalkylblad.


Skapa ett nytt kalkylblad

AnvÀndare A skapar ett nytt kalkylblad. Följande kan gÀlla:

Kommandot Verktyg - Dela dokument kan anvÀndas för att vÀxla lÀge för det aktuella dokumentet frÄn att inte kunna delas till att delas. Om du vill anvÀnda ett delat dokument i exklusivt lÀge sparar du dokumentet med ett annat namn eller en annan sökvÀg. DÄ skapas en kopia av kalkylbladet som inte delas.

Öppna ett kalkylblad

AnvÀndare A öppnar ett kalkylblad. Följande kan gÀlla:

Spara ett delat kalkylblad

AnvÀndare A sparar ett delat dokument. Följande villkor kan rÄda:

NÀr en anvÀndare sparat ett delat dokument lÀses dokumentet in pÄ nytt efter sparningen sÄ att kalkylbladet visar den senaste versionen av alla Àndringar som sparats av samtliga anvÀndare. Ett meddelande informerar om att "frÀmmande Àndringar har lagts till" nÀr en annan anvÀndare Àndrat nÄgot innehÄll.

Samarbete i Writer, Impress och Draw

För modulerna Writer, Impress, Draw och Calc gÀller följande: NÀr dokumentdelning inte aktiverats gÄr det inte att lÄsa filer. FillÄsning Àr tillgÀngligt Àven nÀr försök görs att öppna dokumentet frÄn olika operativsystem:

AnvÀndare A öppnar ett dokument. Följande villkor kan anvÀndas:

Behörighet för anvÀndarÄtkomst och delning av dokument

Vissa villkor mÄste vara uppfyllda pÄ operativsystem som innehÄller hantering av anvÀndarbehörighet.

Varningssymbol

SkrivÄtkomst innebÀr ocksÄ att andra anvÀndare kan Àndra eller ta bort en fil (avsiktligt eller oavsiktligt).