Relationer

Med det hÀr kommandot öppnar du fönstret Relationsutkast, som du anvÀnder för att definiera relationer mellan olika databastabeller.

HÀr kan du lÀnka tvÄ tabeller frÄn den aktuella databasen via ett gemensamt fÀlt. Skapa relationerna genom att klicka pÄ ikonen Ny relation eller dra och slÀpp med musen.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

VĂ€lj Verktyg - Relationer


Symbolen Info

Den hÀr funktionen Àr endast tillgÀnglig om du arbetar med en relationsdatabas.


NÀr du vÀljer Verktyg - Relationer öppnas ett fönster dÀr alla befintliga relationer mellan tabellerna i den aktuella databasen visas. Om det inte finns nÄgra relationer, eller om du vill relatera andra tabeller i databasen till varandra, klickar du pÄ ikonen LÀgg till tabeller. Dialogrutan LÀgg till tabeller öppnas dÀr du kan vÀlja de tabeller som ska ingÄ.

Symbol

LĂ€gg till tabell...

Symbolen Info

Om fönstret Relationsutkast Àr öppet gÄr det inte att Àndra de markerade tabellerna, inte ens i designlÀge. Det hÀr beror pÄ att tabellerna inte fÄr Àndras nÀr relationerna skapas.


De valda tabellerna visas i det övre omrÄdet i utkastvyn. Ett tabellfönster kan du ta bort igen via snabbmenyn eller med Delete-tangenten.

Flytta tabeller och Àndra tabellstorlek

Du kan placera tabellerna som du vill och Àven Àndra deras storlek. NÀr du ska flytta en tabell tar du tag i dess övre kant med musen och drar den till önskad position. För att förstora eller förminska framstÀllningen drar du i kanten eller ett hörn.

PrimÀrnycklar och andra nycklar

Om du vill definiera en relation mellan olika tabeller, bör du anvÀnda en primÀrnyckel som entydigt definierar ett datafÀlt i den befintliga tabellen. Du kan referera till primÀrnyckeln frÄn andra tabeller för att komma Ät data i tabellen. Alla datafÀlt som refererar till en primÀrnyckel identifieras som en sekundÀrnyckel.

DatafÀlt till vilka en primÀrnyckel har tilldelats markeras i tabellfönstret genom en liten nyckelsymbol.

Definiera relationer

Alla befintliga relationer visas i relationsfönstren med en linje som sammanbinder primÀrnyckeln med övriga nyckelfÀlt. Du kan skapa en relation genom att dra och slÀppa ett fÀlt frÄn en tabell pÄ ett fÀlt i en annan tabell. Du tar bort en relation genom att markera den och trycka pÄ Delete.

Du kan ocksÄ klicka pÄ ikonen Ny sammanslagning överst i relationsfÀltet och definiera relationen mellan de tvÄ tabellerna i dialogrutan Relationer.

Symbol

Ny relation...

Varningssymbol

Om du anvÀnder LibreOffice som ett grÀnssnitt till en relationsdatabas, sker alla Àndringar av relationer direkt i den externa databasen. Om du lÀgger till eller raderar en relationen lagras det inte i LibreOffice, utan i den externa databasen.


Om du dubbelklickar pÄ en förbindelselinje kan du ange vissa egenskaper för relationen. Dialogrutan Egenskaper för sammanslagning öppnas.