HTML-export - sida 2

Anger publikationens typ.

Du kan ange om du vill inkludera ramar, skapa en titel eller visa presentationsanteckningar.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

LibreOffice Draw/LibreOffice Impress, menyn Arkiv – Exportera, vĂ€lj filtypen HTML, sidan 2 i guiden

Typ av publicering

Definierar de grundlÀggande instÀllningarna för exporten.

Standard-HTML-format

Skapar standard-HTML-sidor frÄn exporterade sidor.

Standard-HTML med ramar

Skapar en standardsida med ramar. Den exporterade sidan kommer att finnas i huvudramen, och ramen till vÀnster kommer att visa en innehÄllsförteckning med lÀnkar.

Skapa titelsida

Skapar en titelsida för dokumentet.

Anger att anteckningar ocksÄ ska visas.

Automatisk

Skapar en HTML presentation som en kioskexport dÀr bilderna automatiskt vÀxlas efter en viss tid.

Som angivet i dokumentet

Hur bildvÀxlingen ser ut beror pÄ vilka tidsinstÀllningar du har angett för varje bild i presentationen. Om du har angett manuell bildvÀxling visas en ny sida i HTML presentationen nÀr du trycker pÄ valfri tangent pÄ tangentbordet.

Automatisk

VÀxlingen mellan sidorna sker automatiskt efter den angivna tidsperioden, och beror inte pÄ innehÄllet i presentationen.

Tid per sida

Anger hur lÀnge varje bild ska visas.

Kontinuerlig

Startar automatiskt om HTML presentationen efter att den sista bilden har visats.

WebCast

I en WebCast-export skapas automatiska skript med Perl- eller ASP-stöd. PÄ sÄ sÀtt kan en presentatör (till exempel under en telefonkonferens som innefattar en bildspelsvisning via Internet) Àndra de bilder som visas i Ähörarnas webblÀsare. Mer information om WebCast finns lÀngre fram i det hÀr avsnittet.

Active Server Page (ASP)

Om du anvÀnder alternativet ASP kommer ASP-sidor att skapas under WebCast-exporten. Observera att HTML presentationen mÄste hÄllas pÄ en webbserver som har stöd för ASP.

Perl

AnvÀnds av WebCast-exporten för att skapa HTML-sidor och Perl-skript.

URL för Ähörare

Anger den URL (relativ eller absolut) som slutanvÀndaren skriver in för att visa presentationen.

URL för presentation

Anger den URL (relativ eller absolut) dÀr HTML presentationen sparas pÄ webbservern.

URL för perl-skript

Anger URL-adressen (relativ eller absolut) till genererade Perl-skript.

Mer information om WebCast-export

Det finns tvÄ alternativ för att exportera LibreOffice Impress presentationer med WebCast: ASP (Active Server Pages) och Perl.

Varningssymbol

Oavsett vilket alternativ du anvÀnder, mÄste WebCast-exporten ske till en server som har stöd för Perl- eller ASP-skript. DÀrför beror exportalternativet pÄ vilken HTTP-server du ska anvÀnda.

WebCast via ASP

Exporten

En allmÀn regel vid HTML-export Àr att Du mÄste exportera olika dokument i olika mappar. Det gÄr inte att göra tvÄ HTML-exporter i samma mapp, eftersom den andra exporten delvis skulle skriva över den första.

AnvÀnda ASP WebCast

Du kan anvÀnda WebCast nÀr de exporterade filerna finns pÄ en HTTP-server.

Exempel:

Du har installerat Microsoft Internet Information Server pÄ datorn. Som starttrÀd för Dina HTML dokument har Du vid installationen angett mappen C:\Inet\wwwroot\foredrag. Datorns URL-adress bör vara http://minserver.com.

Publiken kan visa de sidor i presentationen som talaren valt pĂ„ URL-adressen http://servernamn.com/presentation/webcast.asp. Åhörarna kan inte gĂ„ till andra sidor pĂ„ webbplatsen om de inte kĂ€nner till filnamnen. Du bör kontrollera att HTTP-servern inte tillĂ„ter katalogblĂ€ddring.

WebCast via Perl

Exporten

AnvÀnda Perl WebCast

De filer som skapas under exporten mÄste nu installeras pÄ den Perl-kompatibla HTTP-servern. Det gÄr inte att göra detta automatiskt, eftersom olika HTTP-servrar anvÀnder olika Perl-standarder. De steg du ska vidta hÀrnÀst följer nedan. Mer information om exakt hur dessa steg genomförs pÄ din server finns i handboken till servern. Du kan ocksÄ frÄga en nÀtverksadministratör om hur du fortsÀtter med publiceringen.

Nu bör Du kunna anvÀnda WebCast.

Exempel:

I det hÀr exemplet anvÀnder du ett Linux-system med en HTTP-server. HTTP-serverns URL Àr http://servernamn.com och utdatakatalogen för dina HTML dokument Àr katalogen //user/local/http/. Dina Perl-skript finns i katalogen //user/local/http/cgi-bin/. Ange dold.htm som exportfilens namn, och presentation.htm i rutan URL för Ähörare. I textrutan URL för presentation skriver du http://servernamn.com/presentation/ och i rutan URL för Perl-skript skriver du http://servernamn.com/cgi-bin/.

NÀr Du Àr klar med installationen av perl-filerna, kan föredragshÄllaren leda föredraget under URL-adressen http://minserver.com/foredrag/hemlig.htm och Ähörarna kan titta pÄ föredraget under URL-adressen http://minserver.com/foredrag/foredrag.htm.